ANKARAN IMA NOV GRB, ZASTAVO IN TUDI PRAZNIK: Praznovali ga bodo na prvi poletni dan (FOTO)

Ankaran

Občina Ankaran ima nove občinske simbole: grb, zastavo in občinski praznik, ki ga bodo praznovali na prvi poletni dan. Kot so zapisali, simboli odražajo obmorskost najmlajše slovenske občine. Zaživela je tudi prenovljena občinska spletna stran.

Občino Ankaran po novem predstavlja grb z modrimi morskimi valovi in zeleno oljko, iz katere svetijo zlato-rumeni žarki. Do izbire občinskih simbolov je pripeljal odprt proces, v katerega so bili vključeni priznani strokovnjaki in širok krog občanov.

Na javni natečaj je namreč sredi lanskega leta prispelo več kot 200 idejnih predlogov grba ter zastave, o katerih so se izrekli člani strokovne komisije, predstavniki lokalnih društev ter občani. Kot so povedali v kabinetu župana, so z odprtim javnim natečajem in množičnim odzivom občanov, ki so sodelovali tako pri oddaji idej kot pri glasovanju o njihovem izboru, pridobili stvaren vpogled v vrednote in simbole, v katerih se občani najbolj prepoznajo. Kot se je izkazalo, so ti simboli izrazito obmorski, to so morje, sredozemska narava z oljko v ospredju ter svetilnik.

Grb Občine Ankaran

Na podlagi izluščenih simbolnih vsebin je novi grb in zastavo po heraldičnih pravilih oblikoval Franko Barut, avtor več občinskih simbolov in podob. Novi grb Občine Ankaran tako sestavljajo kipeči valovi, ki ponazarjajo tesno povezanost kraja z morjem, iz zelene oljke žari svetloba svetilnika in kaže smer sožitja med ohranjeno obmorsko naravo, kulturno dediščino in ljudmi. Nadomestil je zeleni ščit, začasni simbol, ki je najmlajšo slovensko občino predstavljal do sedaj.

Zastava Občine Ankaran

Ankaran ima sedaj tudi občinski praznik

Ankarančani bodo letos prvič praznovali tudi svoj občinski praznik, in sicer 21. junija, na dan, ko je občinski svet potrdil sklep o ustanovitvi Krajinskega parka Debeli rtič. Datum občinskega praznika pa sovpada tudi z začetkom koledarskega poletja in spominja na odločitev ustavnega sodišča, s katero je bila le nekaj dni prej ustanovljena Občina Ankaran.

Občina Ankaran je objavila tudi prenovljeno občinsko spletno stran www.obcina-ankaran.si. Na njej lahko občani dobijo ažurne in za lokalno skupnost pomembne informacije, prav tako jim bo olajšala komunikacijo z občinsko upravo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Črni |  28 .02. 2019 ob  08: 39
Krasno, sedaj pa zgradit še kakšno stanovanje za mlade, urediti promet, nadaljevati z delom v turizmu in sanirati območje okrog Sv. Katarine.
vseved |  27 .02. 2019 ob  19: 03
Lepo, ampak čas je že, da se začne obnova ., da imamo od silnih proračunskih milionov tudi krajani korist.