ANALITIKI PRIČAKUJEJO ZAOSTRITVE V PIRANSKEM ZALIVU: Kaj izvolitev Goloba prinaša slovensko-hrvaškim odnosom?

Slovenija

Po ponedeljkovih povzetkih nedeljskega volilnega dogajanja v Sloveniji več hrvaških medijev zdaj že ugiba, kaj bo prepričljiva zmaga Roberta Goloba in njegovega Gibanja Svoboda ter posledična menjava oblasti pomenila za dvostranske odnose med sosedama. Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da je v tem trenutku težko reči, kako se bodo po volitvah v Sloveniji in odhodu vlade Janeza Janše odvijali slovensko-hrvaški odnosi, ki so se v zadnjih dveh letih, v času Janševe vlade otoplili, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tportal.hr se je pri tem za pojasnila obrnil na slovenskega političnega analitika Alema Maksutija, ki je med drugim napovedal, da bo "bodeča žica padla, a da bi v Piranskem zalivu lahko prišlo do trenj". Kot je sicer dodal, je odstranitev ograje na meji predvsem notranjepolitično vprašanje in simbol sprememb, ki jih prinaša Gibanje Svoboda, medtem ko je vprašanje arbitražnega sporazuma drugačno, saj ima pri njem Golob jasno stališče v odnosu do Hrvaške in bo "stoodstotno zahteval uresničitev odločitve, ki jo je sprejelo sodišče".

Energetsko sodelovanje brez težav

Glede energetskega sodelovanja med državama, tako pri izgradnji drugega bloka NEK kot dostavi plina Sloveniji preko LNG terminala na Krku, Maksuti ne pričakuje večjih težav, saj Golob, ki prihaja iz tega sektorja, odlično pozna situacijo na področju energetike in bo zagotovo "konstruktiven partner v sodelovanju s hrvaško vlado".

Hrvaški RTL na spletu spominja, da je Golob napovedal velike spremembe v politiki do Hrvaške. Ob tem navaja ponedeljkovo izjavo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je pred volitvami jasno podprl Janšo, da pričakuje sodelovanje z novim slovenskim premierjem, a da težko napove, kakšno bo to sodelovanje.

RTL med drugim navaja še oceno istrskega ribiča Danila Latina, da je bil Golob v 90. letih sodelavec Janeza Drnovška in je zelo dobro seznanjen z mejno problematiko ter da Slovenci pri meji zagotovo ne bodo popustili, zato pričakuje "težave na terenu".

Bo Slovenija podprla vstop Hrvaške v schengen?

Portal 24sata.hr med drugim navaja neimenovan "visok diplomatski vir", da začetne pozicije niso opogumljajoče, saj je Golob v predvolilni kampanji napovedal, da bo od Hrvaške zahteval sprejetje arbitražne odločitve, prvakinja SD Tanja Fajon pa je izjavila, da bo nasprotovala vstopu Hrvaške v schengen, dokler arbitražno vprašanje ne bo rešeno.

Tako Maksuti kot hrvaški strokovnjak za mednarodne odnose Branimir Vidmarović sta sicer za 24sata.hr ocenila, da bo Slovenija verjetno na koncu kljub vsemu podprla vstop Hrvaške v schengen. Po besedah slednjega sta tako Plenković kot Golob vendarle "zmerna proevropska akterja" in bi se lahko našla "nekje na pol poti".

Plenković je spomnil, da je Slovenija podprla vstop Hrvaške v schengen ter območje evra in Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). "Ne bi bilo dobro, če bi sprememba politične konfiguracije v Sloveniji privedla do spremembe političnih stališč," je dejal.

Plenković je obenem v ponedeljek kritiziral predsednika največje hrvaške opozicijske stranke, socialdemokratov (SDP) Peđo Grbina, češ da je "grobo kritiziral in celo žalil" Janšo. Grbin je namreč v nedeljo dejal, da je "skorumpirana avtokratska politika Janeza Janše" doživela polom kljub podpori hrvaškega premierja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija