ANA ROŠ PRED RAZGLASITVIJO SLOVITIH MICHELINOVIH ZVEZDIC: "Vsem nam se tresejo kolena"

Slovenija

Na prireditvi, ki bo razpeta med Ljubljano in Parizom in jo bo mogoče spremljati prek spleta, bodo danes slovesno razglasili prve slovenske restavracije, ki se bodo ponašale s slovitimi Michelinovimi zvezdicami. Kuharskim mojstrom te pomenijo veliko priznanje, za slovenski turizem pa prinašajo upanje hitrejšega okrevanja po epidemiji covida-19.

Slovenski gostinci in turistični delavci so si že leta prizadevali, da bi v Slovenijo prišel znameniti kulinarični vodnik Michelin, imenovan tudi rdeča biblija. Potem ko so svoje delo opravili tuji ocenjevalci, je bila razglasitev sprva napovedana že za marec, a jo je takrat odnesel novi koronavirus. Danes pa je čakanja vendarle konec.

"Zares smo že zelo nestrpni. Komaj čakamo na rezultate oziroma na to, da vidimo, katere restavracije so si prislužile zvezdico," je povedal kuharski mojster Igor Jagodic z ljubljanske restavracije Strelec.

Da Michelin zbuja strahospoštovanje, priznava tudi svetovno znana kuharska mojstrica Ana Roš iz kobariške Hiše Franko: "Na eni strani se nam vsem tresejo kolena, hkrati pa ga željno pričakujemo, saj si želimo potrditve kakovosti opravljenega dela."

Po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Maje Pak Michelin vstopa le na lokacije z dokazanim kulinaričnim potencialom. "Z vstopom na slovenski trg dokazuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije, da je njena ponudba konsistentna v kakovosti in vrhunskosti, da je butična in trajnostna, da ima inovativne in kreativne kuharske mojstre, ki s svojimi predanimi ekipami skrbijo za res edinstvena doživetja, ki temeljijo na kakovosti lokalno pridelanih surovin," je poudarila.

Slovenija sicer postaja 34. Michelinova destinacija ravno v trenutku, ko se meje spet odpirajo in turizem dobiva nov zagon po epidemiji koronavirusne bolezni 19. Izpostavljene pa ne bodo le vrhunske restavracije, saj ob najbolj zaželenih zvezdicah vodnik podeljuje tudi druge kategorije nagrad, kot sta Bib Gourmand in krožnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija