Ameriški potrošniki ob koncu leta dobro razpoloženi

Svet

Potrošniška poraba se je v ZDA novembra okrepila najbolj od junija, k čemur je pripomogla tudi rast osebnih dohodkov Američanov. Po podatkih univerze Michigan pa so bili potrošniki decembra dobro razpoloženi tako glede razvoja razmer v gospodarstvu kot glede stanja osebnih financ.

Ministrstvo za trgovino je danes tako objavilo, da se je obseg potrošniške porabe novembra v primerjavi z oktobrom povečal za 0,5 odstotka. Poraba se je pred tem za 0,4 odstotka okrepila tudi oktobra. Ministrstvo ugotavlja, da je rast predvsem posledica kupovanja trajnejših dobrin, na primer avtomobilov.

Osebni dohodki Američanov so po oktobrskem nazadovanju za 0,1 odstotka novembra narasli za 0,2 odstotka. Stopnja varčevanja pa je novembra v primerjavi z oktobrom nazadovala za 0,3 odstotne točke na 4,2 odstotka razpoložljivega dohodka. Inflacija, vezana na potrošniško porabo, je bila novembra na letni ravni le 0,9-odstotna.

Vpliv rasti zaposlovanja

Univerza Michigan je po drugi strani sporočila, da se je vrednost njenega indeksa potrošniškega zaupanja v decembru povzpela za 7,4 točke na 82,5 točke, kar je najvišja vrednost od julija. Na potrošnike še vedno dobro vpliva rast zaposlovanja, čeprav pa so bolje razpoloženi bolj premožni, ker jim rastejo vrednosti delnic na borzah.

Del indeksa, ki meri oceno trenutnih gospodarskih pogojev, je decembra napredoval na 98,6 točke, del indeksa, ki meri pričakovanja v naslednjih šestih mesecih, pa se je povzpel s 66,8 točke v novembru na 72,1 točke v decembru.

Napoved dobre gospodarske rasti

Ker potrošniška poraba zaleže za dve tretjini vseh gospodarskih aktivnosti v ZDA, pomenijo zadnji podatki dobro napoved glede gospodarske rasti v zadnjem četrtletju letošnjega leta, čeprav ta po mnenju analitikov ne bo dosegla 4,1 odstotka kot v tretjem četrtletju.

Rast v tretjem četrtletju je pospešilo predvsem kopičenje poslovnih zalog, česar podjetja v zadnjih treh mesecih letošnjega leta ne bodo ponovila. Gospodarska rast bi bila v letošnjem letu še višja, domnevno kar za 1,5 odstotne točke, če v začetku leta ne bi prišlo do povišanja davkov in avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov.