AMERIŠKI MEDIJI O JANŠI: "Protiimigrantski konservativec in populist v slogu podpornikov Donalda Trumpa"

Slovenija

Slovenski premier Janez Janša je včeraj tvitnil, da so ZDA strateški partner Slovenije, ki bo tudi v prihodnje z Washingtonom gradila tesne prijateljske odnose. Gre za zadnjega v vrsti tvitov, s katerimi se je Janša v minulih dneh odzival na dogajanje v ZDA po volitvah, na katerih je bil za zmagovalca razglašen demokrat Joe Biden.

"ZDA so naš strateški partner. Vse @vladaRS, ki sem jih vodil, so z njimi gradile tesne, prijateljske odnose. Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik #US. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč," je zapisal v tvitu.

Janša je bil sicer v minulih dneh deležen nemalo začudenih odzivov, pa tudi kritik, tako iz Slovenije kot iz tujine, potem ko je predčasno aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu pripisal zmago. Medtem ko iz sveta po razglasitvi Bidnove zmage na predsedniških volitvah prihajajo čestitke, slovenski premier ostaja zadržan.

Več tujih medijev je komentiralo odziv Janše, ki ga označujejo kot Trumpovega podpornika. "Večina evropskih voditeljev je v soboto čestitala Joeu Bidnu za zmago na ameriških predsedniških volitvah. A ne Janez Janša, premier Slovenije, alpske države v Vzhodni Evropi, kjer je bila rojena prva dama ZDA Melania Trump," je v soboto na spletni strani zapisal ameriški nacionalni javni radio NPR.

Janša je namesto tega napadel medije, je še poročal NPR. Ob tem je povzel Janšev sobotni tvit, v katerem je ta opozoril, da so zmagovalca volitev v ZDA razglasili osrednji mediji in ne kak uraden organ, ter da so v vseh državah ZDA s tesnim izidom vložene pritožbe, sodišča pa da niti odločati še niso začela.

Janšo je NPR označil za protiimigrantskega konservativca in populista v slogu podpornikov predsednika Donalda Trumpa in njegovega slogana Naredimo Ameriko spet veliko, ki je prikimal Trumpu, ko je ta predčasno razglasil zmago veliko pred koncem štetja glasov.

Evropski novičarski portal Politico pa je na blogu, na katerem so spremljali ameriške volitve, v zvezi z odzivi na Bidnovo zmago v soboto zapisal, da so slovenski politiki razdeljeni glede tega, kako se odzvati na ameriške volitve. Medtem ko je premier Janša, odločen podpornik Trumpa, podvomil v odločitev medijev, da razglasijo Bidnovo zmago, je predsednik države Borut Pahor Bidnu čestital, so navedli.

Politico je omenil tudi tvit evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ki je čestital Bidnu za zmago. Ob tem je komentiral, da je najvišje pozicionirani Slovenec v Evropski komisiji skušal popraviti Janševo pro-Trumpovo stališče, ko je v tvitu zapisal, da "kot evropski komisar iz Slovenije" toplo čestita Bidnu za zmago.

V ločenem prispevku Ameriške volitve: evropski zmagovalci in poraženci pa je Politico med poraženci ob britanskem premierju Borisu Johnsonu in madžarskem predsedniku vlade Viktorju Orbanu omenil tudi premierja Janšo.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

"Slovenski premier je kar dobro udaril mimo, ko je Trumpu v sredo čestital za zmago. Seveda, oba imata poseben odnos, saj je Slovenija rojstni kraj (sedaj odhajajoče) prve dame Melanie Trump. Janša meni, da bo Biden 'eden najšibkejših predsednikov v zgodovini'. Janševa vlada, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala EU, bo morala zdaj spremeniti strategijo in se spoprijateljiti z novim predsednikom ZDA," je še zapisal Politico.

Tudi več tujih agencij, med njimi avstrijska APA, francoska AFP, je povzelo Janšev tvit, v katerem je ta kritiziral razglasitev Bidnove zmage.

O odzivih Janše je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, ki je povzela tudi odziv hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Ta je na včerajšnji novinarski konferenci v Zagrebu sporočil, da so iz Zagreba že čestitali Bidnu, na novinarsko pripombo, da Janša še ni priznal Bidnove zmage, pa je odvrnil: "To morate vprašati njega".

Na Janševo tvitanje se je odzval predsednik DZ Igor Zorčič (SMC). "Zagotovo taka komunikacija na Twitterju, kot smo ji bili priča - torej navijaštvo za eno stran, poniževanje druge strani, blokiranje svetovalcev - ni spodobna, je nediplomatska in ne prispeva h krepitvi odnosov z ZDA ali s katero koli drugo državo," je za Televizijo Slovenija po poročanju portala MMC dogajanje komentiral Zorčič.

Dodal je, da v SMC zunanjo politiko razumejo kot dejavnosti in delovanje za uveljavljanje državnih interesov, ne pa za uveljavljanje partikularnih strankarskih interesov. "Mislim, da je treba glede tega vprašanja kako reči znotraj koalicije," je še dejal.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin pa je dejal: "Tviti predsednika vlade v tem trenutku ne koristijo Sloveniji. Ali pa nam bodo škodovali, pa bo zagotovo pokazal čas." Ob tem je dodal, da razume, da je premier morda razočaran nad končnim razpletom, a da je v demokraciji treba izide sprejeti take, kot so, čestitati zmagovalcu in iti dalje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  10 .11. 2020 ob  09: 31
@obala1, očitno po tvoje republikanci niso sposobni goljufati. :-) Da ne govorimo, da so se večinoma tudi sami že sprijaznili, se pravi je več kot kredibilno. Kdo ve pa, koliko goljufanja je bilo, da je Trumpek prvič zmagal, sicer je dobil cca. 3 milijone MANJ glasov kot Hillary.
Martin Kacur |  10 .11. 2020 ob  08: 19
Obala1 , saj ni problem v tem ali so rezultati uradni ali ne. Problem je žaljenje protikandidata. Še huje je to, da to počne predsednik vlade, ki predstavlja državo, tudi takrat, ko čivka v svojem imenu.
Problem pa je, da so standardi obnašanja naših izvoljenih na dnu ali pa še nižje. To velja tako za nivo komuniciranja kakor za njihov zunanji izgled. Ko jih gledamo v parlamentu zgledajo kakor pobalini. Oblečeni in obuti so kakor da gredo na športni dan ne pa na sejo v parlamentu. V nobenem, niti romunskem, parlamentu niso tako nespoštljivi do ljudstva, ki jih je izvolilo kakor pri nas.
Obala1 |  09 .11. 2020 ob  21: 53
Ceprav se z Janso skoraj Nikoli ne strinjam zdaj mislim da ima prav ker predsednika razglasi sodisce In centralna volilna komisija ki mora najprej preveriti ali so In će pridejo kaksne pripombe, tudi resne. Vendar će mu je ze Barbika čestitala ( beri Pahor ) In razni ministri ( beri ma koga briga za njih ) potem pomeni da je bilo vse regularno. Resni politiki bodo pocakali uradno razglasitev ( a mogoce doloceni vejo kako se goljufa pri volitvah In mislijo da nihce ne bo nic opazil kot tukaj na Balkanu )
Tom |  09 .11. 2020 ob  20: 09
Kot je v kolumni zapisano : "Najhujše, kar se mu lahko zgodi, je to, da se bo v zgodovino zapisal kot problematična baraba iz evropske oslovske klopi."
joe jaxson |  09 .11. 2020 ob  17: 43
sta Ištrijan in Martin Kačur že vse povedala. Še uni iz S Koreje je skoraj manjša mona ko ta naš.
Ištrijan |  09 .11. 2020 ob  12: 18
15
Žal nas vodi globoko duševno motena oseba, česar bi se sicer že zdavnaj morali zavedat tudi njegovi najbolj krčeviti podporniki!!

Ne samo da obračunava doma z vsemi, ki ne razmišljajo oz. blodijo tako kot on, zdaj je dvignil lestvico, začel je obračunavati in polemizirati z vsemi, ki
ne razmišljajo tako kot on, vendar sedaj na svetovnem nivoju! Njegova psihopatologija je očitno vse večja, kar nas mora resno skrbeti.

S taki izjavmi, ki si jih je dovolil, je dejansko osramotil in ožigosal vse nas, ki hoče-nočeš prihajamo iz tega mikro koščka zemlje. Če prej ni nobeden
vedel kje se nahajamo, sedaj jim je jasno!
Martin Kacur |  09 .11. 2020 ob  11: 19
Ce bi napiali CEPEC, bi bilo dovolj

Upam, da bo tudi Ursko srecala pamet
vseved |  09 .11. 2020 ob  10: 36
13
DESUS, NSI, SNS, SMC niso nič drugačni od klerodomobranske SDS in Orbana.
mipo |  09 .11. 2020 ob  10: 35
-11
Lahko bi napisali:"Ameriški levičarski mediji O Janši"!