AMERIŠKEMU PREDSEDNIKU GROZI USTAVNA OBTOŽBA: Trump se je odzval s serijo tvitov

Svet

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes objavil prvi uradni obtožbi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Obtožujejo ga zlorabe oblasti in oviranja dela kongresa. Če bo obtožbi podprl predstavniški dom, bo Trump postal tretji predsednik ZDA, proti kateremu bodo sprožili ustavno obtožbo.

Ameriški predsednik Donald Trump se je na Twitterju kljubovalno odzval na potrditev dveh točk obtožnice. Obtožbe je zanikal in napadel demokrate.

"Ustavna obtožba predsednika, ki se je dokazal z rezultati, vključno z verjetno najboljšim gospodarstvom v zgodovini naše države, ki ima enega najuspešnejših mandatov vseh časov in kar je najpomembneje, ki ni storil ničesar narobe, je čista politična norost," je uvodoma tvitnil Trump, ki je nato nadaljeval s serijo tvitov.

Vendar pa ga je predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi malce ustavila z napovedjo demokratske podpore prenovljenemu trgovinskemu sporazumu med ZDA, Kanado in Mehiko (USMCA). Demokrati so mu s tem podarili eno najpomembnejših zakonodajnih zmag njegovega mandata, s katero se bo po pričakovanjih poznavalcev hvalil pred volitvami leta 2020.

"Dober bo za ameriške kmete, tovarne, energijo, sindikate, ki so dali izjemno podporo. Končno bomo prekinili najslabši trgovinski dogovor Nafta!" je tvitnil Trump in nadaljeval: "Kaže na zelo dobro demokratsko podporo USMCA. To bi bilo zelo dobro za našo državo!".

Nato se je vrnil h kritikam ustavne obtožbe in najprej trditev predsednika pravosodnega odbora Jerryja Nadlerja, da je pritiskal na Ukrajino, da se vplete v volitve leta 2020, označil za smešno. "Tako predsednik kot tudi zunanji minister Ukrajine sta velikokrat povedala, da ni bilo pritiska. Nadler in demokrati to vedo, ampak nočejo priznati."

Sledil je tvit, napisan v celoti z velikimi začetnicami: "Lov na čarovnice", za njim pa osebni napad na predsednika obveščevalnega odbora predstavniškega doma Adama Schiffa. "Izmuzljivi Schiff, povsem pokvarjen politik, si je izmislil grozno in prevarantsko izjavo, jo prebral kongresu in dejal, da so to moje besede. Ujeli so ga, mu je bilo zelo nerodno, ampak se mu ni nič zgodilo zaradi te prevare. Enkrat bo za to moral odgovarjati!," je tvitnil predsednik ZDA.

Pričakovati je, da bo Trump s tviti nadaljeval ves dan, kot tudi delil objave svojih podpornikov, saj to počne že vse od začetka preiskave pred ustavno obtožbo. V nedeljo je imel maratonsko ofenzivo z več kot 100 tviti in deljenjem objav proti ustavni obtožbi.

Trumpova obramba pred ustavno obtožbo poteka po scenariju, ki ga je pred 20 leti priporočal predsedniku Billu Clintonu, ki je bil v podobni godlji. Trump je bil takrat še demokrat in je Clintonu priporočal, naj ničesar ne prizna in naj se osredotoči na napade tistih, ki ga obtožujejo.

Clinton je pod težo dokazov - obleke pripravnice Monice Lewinsky - skrušeno priznal laganje o spolnem razmerju z njo in Američane prosil odpuščanja. Senat je potem zavrnil ustavno obtožbo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija