AMERIŠKA ODLOČITEV O POŽIVITVENEM ODMERKU ŠE NI PADLA: Avstrijci izbrali ti dve cepivi

Svet

V Avstriji so včeraj objavili priporočilo, da bodo za poživitveni odmerek pri cepljenju proti covidu-19 namenili le cepivi družb Pfizer in Moderna. Kot prvi bodo poživitveni odmerek prejeli starejši od 65 let, rizični bolniki in tisti, ki so bili cepljeni s cepivoma družb AstraZeneca in Johnson & Johnson, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Po drugi strani odločitev s strani ameriške vlade še ni padla, vendar namerava kmalu sporočiti, da bodo Američani osem mesecev po prvem cepljenju potrebovali poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, so včeraj poročali ameriški mediji.

V Avstriji za poživitveni odmerek le cepivi Pfizerja in Moderne

Minister za zdravje Wolfgang Mückstein je ob tem včeraj  še enkrat pozval vse, naj se odločijo za cepljenje. "Cepljenje nam bo pomagalo, da dobro preživimo zimo," je dejal.

Poživitveni odmerek bodo lahko osebe prejele, ko bo minilo od pol leta do devet mesecev od zadnjega cepljenja. Tako bi lahko že zdaj začeli cepiti s poživitvenimi odmerki. Je pa ministrstvo za zdravje opozorilo, da se morajo zvezne dežele še pripraviti in organizirati cepljenje.

Wolfgang Mueckstein

Ko bodo s poživitvenim odmerkom cepili vse iz prve skupine, bodo sledili tudi odrasli, ki so bili cepljeni s Pfizerjem ali Moderno. Mlajšim, ki so stari od 12 do 18 let, poživitvenega odmerka zaenkrat ne priporočajo.

V ZDA kmalu odločitev o požitvivenem odmerku cepiva proti covidu-19

Poživitveni odmerek naj bi naprej prejeli oskrbovanci domov za starejše in zdravstveni delavci, nato bo sledila splošna javnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaenkrat pa po poročanju medijev še ni bilo odločeno, ali bo tretji odmerek iste vrste cepivo kot prva dva. V ZDA sicer cepijo s cepivoma Pfizerja in Moderne ter s cepivom podjetja Johnson & Johnson. Pri slednjem je potreben le en odmerek, zaenkrat pa še ni jasno, ali bodo tudi cepljeni s tem cepivom potrebovali še en odmerek.

Cepljenje s tretjim odmerkom se sicer naj ne bi začelo, dokler ne bo ustreznega dovoljenja za to izdala ameriška uprava za hrano in zdravila FDA.

V ZDA se vse bolj širi varianta delta novega koronavirusa, strokovnjaki pa se bojijo, da se učinkovitost cepiv sčasoma zmanjšuje. S poživitvenim odmerkom naj bi učinkovitost izboljšali.

Še v začetku poletja je sicer veljalo, da poživitveni odmerek ne bo potreben, a so se razmere od takrat spremenile. Že prejšnji teden so tako odobrili tretji odmerek za imunsko oslabljene osebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  18 .08. 2021 ob  11: 24
:-)))))) itak!! Agenda kartela v polnem teku! Pokvarjeni politiki, ki so ugrabili znanost pa drzijo stango, takp bo tudi v njihov zep kaj padlo......za zasluge