AMERIKA IN NEMČIJA ZA NADALJNJO PODPORO UKRAJINI: Nekateri kongresni republikanci se ne strinjajo (FOTO)

Svet

Ameriški predsednik Joe Biden in njegov nemški kolega Frank-Walter Steinmeier sta se v petek na srečanju v Beli hiši zavzela za nadaljevanje podpore Ukrajini, sicer pa sta na kratko proslavila dan Američanov nemškega rodu, ki jih je v ZDA okrog 40 milijonov.

Steinmeier je po srečanju novinarjem povedal, da mu je Biden zagotovil, da se lahko Nemčija zanese na ZDA glede nadaljevanja pomoči Ukrajini. "Še naprej bomo podpirali Ukrajino v njenem boju za svojo državo, svobodo in demokracijo," je dejal Steinmeier.

Biden je moral zaveznika pomiriti glede na to, da nekateri kongresni republikanci želijo prekiniti pomoč Ukrajini. V kongresu sprejeti zakon o začasnem podaljšanju financiranja zvezne vlade ZDA namreč ne predvideva dodatne pomoči Ukrajini, vendar pa Biden zagotavlja, da se vlada s kongresom pogaja v tej smeri.

Biden je kolegu čestital tudi ob nemškem dnevu enotnosti, ki so ga praznovali v začetku tega tedna. "Predsednika sta razpravljala o trenutnih prizadevanjih njunih držav, da Ukrajini zagotovita varnostno, gospodarsko in humanitarno pomoč. Izmenjala sta tudi mnenja o krepitvi demokratične odpornosti, spoštovanju človekovih pravic ter pomenu pregledne in odgovorne vlade doma in v tujini," je po srečanju sporočila Bela hiša.

V skupni izjavi po srečanju pa sta predsednika v luči dneva Američanov nemškega rodu omenila, da se je zgodba o nemških priseljencih v ZDA začela leta 1683, ko so v Pensilvaniji ustanovili naselje Germantown.

"Nemški Američani so se borili v revolucionarni vojni, člani kongresa so se zbirali in razpravljali v nemških kavarnah, lokalni nemški časopis je prvi natisnil deklaracijo o neodvisnosti," še navaja izjava.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija