Američani pripravljeni na evakuacijo svojih državljanov iz Sočija

Ameriški kongresniki so preko konca tedna po televizijah vzbujali preplah glede varnosti na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju v Rusiji, televizija CNN pa je nato v ponedeljek poročala, da je ameriška vojska pripravljena na evakuacijo državljanov v primeru katastrofalnega terorističnega napada. V Črnem morju bosta dve bojni ladji.

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu kongresa republikanec Mike Rogers iz Michigana je dejal, da jim Rusi niso dali dovolj informacij o varnostnih ukrepih, drugi kongresniki pa so celo govorili, da svojih družinskih članov v Soči ne bi pustili.

Direktor zvezne policije FBI James Comey je sicer zagotovil, da zelo dobro sodelujejo z ruskimi varnostnimi organi, ki razumejo grožnjo in zagotavljajo dovolj virov, da se ji zoperstavijo.

Zaskrbljenost vzbujajo bombni napadi v Volgogradu lani decembra, do katerih je prišlo kmalu zatem, ko je čečenski bojevnik Doku Umarov pozval k napadom na olimpijske igre. Ruski predsednik Vladimir Putin je zagotovil, da bo uničil vse teroriste, okrog Sočija pa naj bi postavili tako imenovani železni varnostni obroč. CNN je sicer poročal, da ta obroč ne tesni povsem, saj da po mestu iščejo žensko, ki bi lahko izvedla teroristični napad.

Ne najdejo že deset dni

Gre za 22-letno vdovo islamskega bojevnika iz Dagestana Ruzano Ibragimovo, ki jo odlikuje velika brazgotina na levem licu, šepanje in neupogljiva roka v levem komolcu. Ruski policisti so začeli deliti njene fotografije po hotelih in drugih krajih po olimpijskem mestu. V Sočiju naj bi bila že deset dni.

Ameriška vojska naj bi po poročanju CNN, ki se sklicuje na vire v Pentagonu, v Črnem morju pripravila dve bojni ladji s helikopterji, ki bi z dovoljenjem ruskih oblasti v primeru napada evakuirali ameriške državljane. V pripravljenosti bodo tudi transportna letala v Nemčiji.

Koprčan |  21 .01. 2014 ob  12: 56
Ma so ubogi
američani |  21 .01. 2014 ob  12: 06
so veseli, ko lahko ustrahujejo!!!!