Alpinist na ledeniku Mont Blanca našel zaklad

Odklop

Mlad francoski alpinist je na ledeniku Mont Blanca našel zaklad v obliki več deset tisoč evrov vrednih dragih kamnov. Kot domneva francoska policija, so tam najverjetneje pristali po strmoglavljenju enega od dveh indijskih letal pred približno pol stoletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Alpinist je zbirko draguljev, smaragdov, safirjev in rubinov v začetku meseca predal žandarmeriji v mestu Bourg-Saint-Maurice. Njihovo vrednost je lokalni draguljar ocenil na med 130.000 in 246.000 evrov.

Mlad Francoz jih je našel med vzponom na ledenik Bossons. Zagledal je kovinsko škatlo, v njej pa nato odkril majhne vrečke z napisom 'Made in India', ki so vsebovale dragulje.

"Gre za poštenega mladeniča, ki je zelo hitro razumel, da to pripada nekomu, ki je umrl na ledeniku," je pojasnil šef tamkajšnje policije Sylvain Merly. "Lahko bi jih obdržal, a jih je raje prinesel na policijo," je dodal.

Nad Mont Blancom sta leta 1950 in 1966 strmoglavili letali indijske letalske družbe Air India. V prvi nesreči je umrlo 58 ljudi, v drugi pa 177. Vse odtlej alpinisti na območju redno odkrivajo letalske dele, prtljago in celo človeške ostanke.

Avgusta lani sta med drugim dva alpinista odkrila diplomatski kovček s časopisnimi izrezki, ki sta ga simbolično predala indijskim oblastem.

V primeru dragih kamnov bodo sedaj francoske oblasti vzpostavile stik z indijskimi in poskušale najti lastnika. Če to ne bo uspelo, "člen zakona določa, da jih lahko vrnemo alpinistu", je pojasnil Merly.