ALI TUDI VI VEČKRAT POČNETE VEČ STVARI HKRATI? Odkrijte, kako večopravilnost vpliva na možgane

Trendi

Verjetno dandanes ne obstaja nihče, ki ne bi poznal pojma večopravilnost, ali po angleško multitasking. Mnogi redno hodimo in se pogovarjamo, jemo in pošiljamo sporočila ali hkrati preverjamo e-pošto ter gledamo vsebine na televiziji. A samo zato, ker smo sposobni opravljati več nalog hkrati, še ne pomeni, da jih opravljamo dobro in kvalitetno. Dr. David A. Merrill, psihiater in direktor Centra za zdravje možganov v Santa Monici, trdi, da naši možgani niso programirani za večopravilnost, piše Rehab 2 Perform.

Raziskovalci z Univerze v Severni Karolini so z uporabo slikovne tehnologije identificirali področje možganov, ki je zadolženo za več nalog. Raziskava je pokazala, da ko se ljudje osredotočijo na eno nalogo, je pretok krvi usmerjen v področje možganov, ki je odgovorno za to nalogo.

Ugotovitve študije so obenem pokazale, da je področje možganov, ki prejema povečan pretok krvi, ko opravljamo številne naloge, prefrontalna skorja. Torej, ko opravljamo več nalog, so možgani prisiljeni nenehno premikati fokus, kar na koncu vodi do zmanjšane učinkovitosti za opravljanje posamezne naloge. To lahko vpliva tudi na spomin, saj večopravilnost zmanjša zmožnost možganov za shranjevanje informacij.

Poleg tega so znanstveniki z Univerze Aalto ugotovili, da večopravilnost zmanjša produktivnost za 40 odstotkov. Študija iz leta 2017 je pokazala, da lahko hitrost, s katero menjamo naloge, vpliva tudi na nevronsko aktivnost, piše ScienceDaily.

Abigail Novick Hoskin, študentka Univerze Princeton, je pojasnila, zakaj večopravilnost na različnih področjih ne deluje. Povedala je, da hoja in govor vključujeta dva različna možganska sistema, govor in pisanje pa isti sistem. Tako boste lahko hkrati hodili in se pogovarjali s prijateljem, ne boste pa mogli hkrati govoriti s prijateljem in napisati eseja, ki ni povezan s tem, o čemer se pogovarjata. V drugem primeru je to tako, kot da bi dva vlaka poskušala uporabiti iste tirnice, vendar gresta v različne smeri. Enostavno ne gre, piše BrainFacts.org.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija