ALI NA BREZPLAČNA VIKEND TESTIRANJA V KOPRU PRIHAJAJO TUDI TURISTI? Število dnevno odvzetih brisov je v maju drastično naraslo

Koper

Mestna občina Koper bo tudi v juniju izvajala brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi ob koncih tedna. Brezplačna vikend testiranja so se začela 12. februarja, v prvih dveh mesecih so dnevno testirali okoli 740 oseb, v maju pa skoraj 1700. Na občini podatka o razmerju med domačini in ostalimi nimajo, gre pa večinoma za domačine.

Koprska občina dodatno brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi organizira vsak konec tedna od 12. februarja dalje. V prvih dveh mesecih so dnevno testirali približno 740 oseb, v aprilu 935 oseb, medtem ko so v maju dnevno odvzeli 1472 brisov. Testiranje poteka tudi ta konec tedna, zaradi velikega povpraševanja pa so testiranje izjemoma organizirali tudi v petek popoldne, so pred dnevi sporočili z mestne občine.

Kot so pojasnili za STA, izvajalci hitrih testov nimajo podatka o razmerju med domačini in "turisti", a dodajajo, da gre po večini za domačine.

Sicer pa bo koprska občina v sodelovanju z Zdravstvenim domom Koper in zdravstvenim zavodom Cor Medico iz Ljubljane brezplačno vikend testiranje izvajala tudi v juniju. Brise bodo še naprej odvzemali vsako soboto in nedeljo med 9. in 17. uro na vstopni covid točki na Bonifiki. Predhodno naročanje ni potrebno, prebivalci se lahko na odvzem brisa pripeljejo z avtomobilom ali pridejo peš, s seboj pa morajo imeti osebni dokument.

Redno hitro testiranje, ki je namenjeno občanom Kopra in Ankarana, pa med tednom izvajajo v Zdravstvenem domu Koper. Brise odvzemajo na vstopni covid točki ob zdravstvenem domu na Bonifiki, ob torkih, sredah in četrtkih med 13. in 16. uro, predhodno naročanje prav tako ni potrebno.

Na občini so ob tem za STA navedli še, da se bo s prvim junijem lokacija za izvajanje hitrih testiranj za izjeme, ki lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu, seli iz zadružnega doma v prostore stare pekarne na naslovu Spodnje Škofije 182. Testiranja tam potekajo ob torkih med 8. in 18. uro ter ob četrtkih in petkih med 8. in 16. uro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  30 .05. 2021 ob  14: 22
-9
@vseved, zdravstvo je javno za vse državljane, če bi ti šel v Avstrijo in bi želel narediti test v Mariboru, a bi bil zadovoljen, če bi ti zaračunali ali te celo zavrnili, ker nisi Mariborčan ....
vseved |  30 .05. 2021 ob  13: 44
17
Seveda prihajajo tudi turist , predvsem tisti celinci ki hrejo na Hrvaško.i. Kar organizira občina, naj bo samo za njene občane , ostalim pa zaračunat.