ALI LAHKO NEKDANJI NEMŠKI KANCLER SCHRÖDER ZGRADI MOST ZA DIALOG S PUTINOM? Doma zaradi svojih potez ostaja vse bolj izoliran

Svet

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je v Moskvi, kjer se je v okviru pogajalskih prizadevanj za končanje vojne v Ukrajini sestal z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom. Schröder je sicer zadnje čase tarča ostrih kritik, ker se ni odrekel visokim, dobro plačanim položajem v ruskih podjetjih in jasno obsodil ruske agresije v zahodni sosedi.

Prejšnji teden je celo protestno odstopilo več zaposlenih v njegovem uradu bivšega kanclerja, potem ko se je odločil ostati na položajih v ruskih energetskih gigantih Rosneft in Gazprom ter tudi pri plinovodih Severni tok 1 in 2, čeprav ga je k odstopu z njih med drugim pozval sedanji kancler Olaf Scholz. Zaradi svojega prijateljevanja s Putinom je socialdemokrat Schröder tako vse bolj izoliran doma in v tujini.

O sestanku omenjene dvojice sta v četrtek najprej poročala bilten Politico in nemški dnevnik Bild, kasneje pa je uradno potrditev prejela še nemška tiskovna agencija dpa. Iz vlade v Berlinu so medtem sporočili, da Schröderjevo potovanje v Moskvo z njimi ni bilo dogovorjeno, Scholz pa je ob robu vrha EU v Versaillesu na novinarsko vprašanje v zvezi s tem odgovoril le, da ne želi komentirati.

Je pa bil zgovornejši avstrijski kancler Karl Nehammer, ki je srečanje Schröderja in Putina po poročanju dpa ob robu vrha v Versaillesu pozdravil kot dobrodošlo. "Verjamem, da je treba izkoristiti vse možnosti, da se vzpostavijo kanali za pogovore," je ponoči izjavil Nehammer in dodal, da bodo morali oceniti kakovost teh pogajalskih prizadevanj, ko bo Schröder poročal o rezultatih.

Politico je sicer ob sklicevanju na neimenovane vire v četrtek še poročal, da se je Schröder - ki je nemško vlado vodil v letih 1998-2005 - pred odhodom v Moskvo v ponedeljek v turškem Istanbulu sestal s člani delegacije Kijeva na mirovnih pogajanjih z Moskvo. "Ukrajina je želela videti, ali lahko Schröder zgradi most za dialog s Putinom," je pojasnil neimenovani vir. Ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik je že prejšnji teden namignil, da bi lahko poskušal nekdanji kancler posredovati med Moskvo in Kijevom.

Schröderjeva soproga Soyeon Schröder-Kim je medtem v četrtek na Instagramu objavila fotografijo sebe med molitvijo z Rdečim trgom v ozadju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija