ALI JE V SLOVENIJI EDINA REŠITEV TERMIČNA IZRABA ODPADKOV? MOP že preverja primerne lokacije

Koper

Po lanskoletnem pozivu Ministrstva za okolje in prostor, kjer se je preverjal interes občin v Sloveniji za postavitve objektov v namen termične izrabe odpadkov, sedaj delovna skupina znotraj ministrstva preverja podane lokacije.

Zdajšnji minister Andrej Vizjak je že ob nastopu funkcije napovedal podporo regijskim centrom, ki bi bi bili povezani s sistemi daljinskega ogrevanja. Ideja o več regijskih centrih je po ocenah ministrstva učinkovitejša in dolgoročno efektivnejša, kakor ideja o enem samem centralnem sistemu.

Večje število držav EU uporablja odpadke za termično izrabo. Primeri dobre prakse so tudi v nam bližnjih državah. Dunajska sežigalnica Spittelau stoji v središču mesta in deluje že od sedemdesetih let minulega stoletja. Hkrati je tudi kulturna atrakcija, saj je njeno fasado zasnoval znan avstrijski umetnik Friedensreich Hundertwasser.

V Copenhagnu na Danskem, "zelenem pionirju" Evrope, stoji fascinanten in tehnološko zelo dovršen obrat za termično obdelavo odpadkov. Atrakcija je seveda rekreativni center Copenhill, ki je v poletnih mesecih pohodniški hrib, pozimi pa smučišče na strehi objekta.

Primer dobre prakse v Sloveniji je Toplarna Celje, ki uspešno obratuje že 12 let. V zadnjih letih so obdelali preko 28.000 ton komunalnih odpadkov in komunalnega blata iz čistilnih naprav. Prav komunalno blato je trenutno največji problem, saj je Madžarska kot uvoznik več kot 80 odstotkov vsega slovenskega blata spomladi prekinila z uvozom. V letošnjem letu so cene odvoza in deponiranja poskočile za več kot 120 odstotkov.

"Na Marjetici spremljamo delo Ministrstva za Okolje in prostor ter rešitve, ki jih ministrstvo išče za problematiko deponiranja in razgradnje odpadkov. V zadnjih 20 letih se v Kopru ni veliko storilo na področju samozadostnosti pri ravnanju odpadki. Posledično smo sedaj čisto odvisni od t. i. prevzemnikov odpadkov, ki jih odvažajo na deponiranje v Ljubljano in na Madžarsko. Cene sunkovito naraščajo, kar nam predstavlja velik problem. Na predlog Ministrstva za Okolje in prostor smo izkazali neobvezujoč interes, vendar pa se nikakor ne nameravamo 'zaleteti' v projekt, kjer bo seveda potreben širši družbeni konsenz," o tematiki pravijo na Marjetici Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  01 .07. 2020 ob  23: 04
Ma kakšen Lazaret, sežigalnica naj gre v Brkine, mi se bomo raje ukvarjali s turizmom.
Istriano |  01 .07. 2020 ob  23: 03
Imamo samo eno pravo sežigalnico odpadkov in potrebovali bi še vsaj dve. Cementarna Anhovo, kjer Lahi sežigajo stare pnevmatike in odpadna olja, žal ne šteje, ker je izredno škodljiva okolju.
monty |  30 .06. 2020 ob  21: 17
Na Lazaretu bi bila super. Tam ne živi nobeden in nebi nobenga motila
kokodek |  30 .06. 2020 ob  13: 45
10
naredite čimprej, po najboljših okoljskih standardih !!!!