ALI JE NEKDO "NAPIFLAN" ALI INTELIGENTEN? Preverite te značilnosti in vse vam bo jasno

Trendi

Albert Einstein je nekoč dejal, da "vsak bedak lahko nekaj ve. Bistvo je razumeti," piše na portalu The Spirit Science. Eno se je naučiti na pamet, povsem drugo pa razumeti. Inteligentni ljudje na primer ne mislijo, da vedo vse. "Napiflane" in inteligentne lahko razločite po značilnostih, ki so opisane v nadaljevanju.

Obstaja razlika med vedeti in razumeti

Eno si je zapomniti recimo kemično formulo za nekaj in vedeti, kako na ta način dobiti določeno reakcijo, povsem drugo je razumeti, kaj se je v resnici zgodilo. Pri razumevanju gre za prirojeno radovednost, ki ljudi žene, da si skušajo razložiti vzrok pojava, dogodka …

Inteligenca je spodbudila velike ume, da so prišli do genialnih odkritij. Sledili so namigom, bili so radovedni, razmišljali so, se povezovali ... Stremeli so k iskanju novih možnosti in pogumno raziskovali tisto, za kar so mnogi mislili, da je nemogoče.

Širši kontekst je odraz inteligence

Izolirano razmišljanje o določenih dejstvih je največkrat neuporabna izguba časa. Toda združevanje dejstev za ustvarjanje širše slike je odraz inteligence. Primer širokega pogleda oziroma združevanja več podrobnosti v smiselno sliko določene situacije: Povečanje kislosti oceana negativno vpliva na nastanek koral.

Ljudje z visoko inteligenco doživijo določeno podrobnost kot del velike uganke, zato iščejo drugi del, tretji del ... dokler ne dobijo celotne slike. Razumejo razmerje med nekaterimi stvarmi in to povezavo poskušajo dojeti. Ljudje, ki niso pretirano inteligentni, so pa izobraženi, načitani ali preprosto rečeno, "napiflani", imajo navado, da se za stvari, ki so zunaj njihovega ozkega mišljenja, ne zanimajo kaj dosti.

Treba je vedeti, kako nekaj vpliva na nekoga

Inteligenten človek lahko predvidi, kako bodo njegova dejanja in besede vplivala na drugo osebo. Temu lahko rečemo tudi empatija, vendar je ta sposobnost odraz posameznikove inteligence in se je ni mogoče naučiti iz knjig.

Gre za sposobnost poistovetiti se z nekom in razumeti, kako se ta oseba počuti, zakaj počne to, kar počne ... Potem se na podlagi tega sprejemajo odločitve, ki so v določeni situaciji najboljše. Ljudje, ki te sposobnosti nimajo, ne bodo razumeli, zakaj njihove besede in dejanja na nekoga delujejo na določen način in izzovejo določene reakcije.

Pomembno je končati nesmiselno razpravo

Mnogi ljudje znajo dobro razpravljati in zagovarjati svoja stališča, a včasih to vodi le v prepiranje in povečevanje negativne energije. Če nima smisla nadaljevati razprave, bo inteligentna oseba to začutila in znala ustrezno odreagirati. Ljudje z nižjo stopnjo inteligence ne razmišljajo na način, da se je možno od vsakega nekaj naučiti, ne glede na to, kako izobražena je ta oseba. Ne morejo razumeti, da je človek lahko zelo inteligenten in gleda na stvari široko, čeprav šole morda nikoli ni videl.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija