ALARMANTNO STANJE NA BALKANU: Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 95 novih okužb, v drugih državah po več kot sto

Svet

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu zabeležili še 95 primerov okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Gre za največje število novih okužb v enem dnevu od 1. aprila, ko so imeli 96 primerov. Največ novih primerov so zabeležili v Osiješko-baranjski županiji ter na območju Zagreba.

Današnja številka na novo okuženih je tudi sicer druga najvišja v enem dnevu v celotnem obdobju pandemije od sredine marca. Največ novih okužb so zabeležili v Osiješko-baranjsko županiji - 40. Od tega jih je 38 povezanih s samostanom v Đakovu, v katerem se okužbe širijo od nedelje. Okužbe so povezane z obiskom nekaj nun na Kosovu. Z virusom se je okužil tudi upokojeni đakovsko-osiješki nadškof Marin Srakić, v izolaciji pa sta njegov naslednik v đakovsko-osiješki škofiji, nadškof Đuro Hranić in pomožni škof Ivan Ćurić.

Novo žarišče se je pojavilo tudi v zagrebški psihiatrični bolnišnici Sveti Ivan, v kateri so s covidom-19 zboleli štirje zaposleni in 16 pacientov. Na območju Zagreba so v preteklih 24 urah zabeležili skupaj 32 okuženih. V Primorsko-goranski županiji je devet novih primerov. V Istrski županiji imajo dva nova primera, med njima je en prišel s Švedske.

V Zadru okužena tudi oseba, ki je bila v Sloveniji

V zadrski županiji so v preteklih 24 urah potrdili okužbe trem osebam iz drugih držav ter hrvaški državljanki, ki je bivala v Sloveniji. Kot so poudarili, nobena od oseb nima povezav s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji vikend potrdili več primerov okužbe, med drugim tudi pri znanih teniških igralcih Novaku Đokoviću iz Srbije in Borni Ćoriću s Hrvaške. Posamezne nove okužbe pa so zasledili v še šestih hrvaških županijah.

Na Hrvaškem je trenutno na zdravljenju je 227 zbolelih s covidom-19. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so skupno potrdili 2483 okužb. Ozdravelo je 2149 oseb, umrlo pa 107. Opravljenih je bilo skoraj 75.000 testiranj, v zadnjih 24 urah pa več kot 900, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

V Srbiji, BiH in Severni Makedoniji po več kot 100 novih okužb s koronavirusom

Medtem pa so v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter v Severni Makedoniji v zadnjem dnevu potrdili po več kot sto novih okužb s koronavirusom. V Severni Makedoniji kljub temu načrtujejo, da bodo prihodnji teden odprli obe letališči.
 
V Srbiji so v zadnjem dnevu ob 7311 testiranjih potrdili 137 novih okužb. Skupno se je v Srbiji s koronavirusom okužilo 13.372 ljudi. V zadnjem dnevu je covidu-19 podlegla ena oseba, skupno pa 264 ljudi. Glede na podatke oblasti imajo v državi še 954 aktivnih primerov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Med najhuje prizadetimi je mesto Novi Pazar, kjer so zaradi velikega povečevanja števila okuženih razglasili izredne razmere. Znova so omejili zbiranje oseb na javnih prostorih na največ pet oseb, še navaja Tanjug.

V Bosni in Hercegovini so medtem v zadnjem dnevu potrdili 119 novih okužb, kar je druga največja številka od začetka epidemije. V Federaciji BiH so potrdili 57 okužb, v Republiki srbski pa 62, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Razmere se ne izboljšujejo niti v Severni Makedoniji, kjer imajo 153 novih primerov okužb, od tega največ v Skopju, kjer so jih potrdili 66. V zadnjem dnevu je umrlo šest ljudi. V Severni Makedoniji so doslej potrdili 5595 okužb in 265 smrti, aktivno okuženih je 3164, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Iz Skopja pa so danes še sporočili, da bodo 1. julija odprli obe letališči v državi. Ob tem so zagotovili, da bodo upoštevali varnostne protokole za preprečevanje širjenja bolezni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija