AL JAZZERA RAZTRGALA JANŠO: Bivši komunist je zdaj islamofob

Slovenija

Slovenski premier je prizadel na tisoče muslimanov, ko je na Twitterju delil sporočilo, ki vsebuje omalovažujoč odnos do korana. Kritiki menijo, da je nedavno bogokletno sporočilo Janeza Janše veliko več kot le vprašanje slovenske muslimanske manjšine.

Predsednik slovenske vlade z žaljivimi sporočili na račun svete muslimanske knjige Slovenijo uvršča v koš z evropskimi populisti, na čelu z madžarskim premierom Viktorjem Orbanom, in povzroča rak rano za liberalno Evropsko unijo, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in verske svoboščine, piše balkans.aljazeera.net.

Spomnimo, Janša je na Twitterju delil sporočilo drugega uporabnika, ki je vsebovalo slabšalni odnos do korana, svete knjige muslimanov. Sporočilo se je glasilo: "Na današnji dan, 21. februarja 1848, je bil prvič objavljen "Komunistični manifest", ki sta ga napisala nemška levičarja Karl Marx in Friedrich Engels. Nobena druga knjiga ni povzročila več smrti, trpljenja, zatiranja, revščine in socialne zaostalosti kot koran." Oglasila se je Islamska skupnost v Sloveniji, ki takšen način obravnavanja islamske svete knjige ostro obsoja.

Od komunista do populista

Janša je eden izmed politikov v nekdanji Jugoslaviji, ki so najdlje na politični sceni in slovenski premier v tretjem mandatu, nadaljuje Al Jazeera. Sodili so mu na enem od procesov pred razpadom Jugoslavije v devetdesetih letih. S preostalim uredništvom revije Mladina na najvišjih odborih stranke je bil obtožen protirevolucionarnih dejavnosti. Vplivni slovenski pesnik Boris A. Novak je dejal, da je bil Janša v tej fazi kritični intelektualec, zapor pa je v očeh Slovencev dal njegovi osebnosti mitske dimenzije, velik ugled, ki ga je s svojo problematično politiko hitro zapravil.

Opozicijski poslanec Matjaž Nemec pa je za Al Jazeero dejal, da mišljenja Janše, ki jih zelo rad in pogosto deli na Twitterju, danes niso mišljenja opozicije in večine Slovencev. Janševa politična moč doseže 20 ali 25 odstotkov podpore volivcev v Sloveniji, kar mu ne omogoča samostojnega vodenja vlade, brez koalicije. Nemec tudi meni, da tak odnos Janše zelo uničuje ugled Slovenije pri zahodnih partnerjih, ne prispeva k dobrim odnosom med državami Evropske unije, predvsem pa ne k dobrim odnosom v regiji.

Matjaž Nemec

Nemec je še dejal, da je Slovenija odprta družba, ne samo za različne religije, temveč tudi za različne politične poglede in ideologije. Janša, nekoč trden komunist, je medtem postal vodilni populist, privrženec politik Donalda Trumpa ali Vikorja Orbana, ki ne upošteva reakcije ali pogleda na Slovenijo od zunaj.

"V zadnjih mesecih mora slovenski zunanji minister Anže Logar v različnih državah Evropske unije razlagati, da Slovenija ni vazal Madžarske in da je samostojna država," pravi Nemec. "Zato moramo odgovoriti na vprašanja, ali je naša politika enaka kot na Madžarskem. Kot politik iz opozicije ali politik iz Slovenije moram reči – enaka je! Tako bi vam odgovorili tudi državljani Republike Slovenije in to v veliki večini."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  09 .03. 2021 ob  13: 24
-16
Muslimanski pavi se napihujejo, naj si raje porihtajo svojo Bosno.
joe jaxson |  08 .03. 2021 ob  18: 56
PO VZPETNO KOMUNISTIČNI IN DESNO POPULISTIČNI IDEOLOGIJI SE BO ZDAJ MOGOČE SPET SPREOBRNU V NOVO PERSPEKTIVO - ISLAM ? (cunja v vetru je cunja v vetru)