AKTUALNO STANJE V IZOLSKI BOLNIŠNICI: Med bolniki tudi cepljeni, kako pa je s preverjanjem pogoja PCT?

Izola

Na Splošno bolnišnico (SB) Izola smo v luči dogodkov, ki so se zvrstili v začetku meseca; ponovnim odprtjem covidnega oddelka in izpolnjevanjem pogoja PCT v bolnišnicah, naslovili nekaj novinarskih vprašanj. Na njihovem covidnem oddelku so sprejeli že skupno 37 covidnih bolnikov, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo. Trije izmed njih so potrebovali tudi intenzivno oskrbo, zato so jih premestili v druge bolnišnice. Pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT o težavah ne poročajo. Kako pa je z okužbami med zaposlenimi? 

V izolski bolnišnici so od odprtja covidnega oddelka do torka, 21. septembra, sprejeli skupno 37 pacientov. Hospitalizirani bolniki so potrebovali tudi intenzivno nego. "V zadnjih 10 dneh smo premestili tri bolnike (dva z urgence in enega z oddelka), ki so potrebovali nadaljnjo intenzivno zdravljenje," so sporočili iz SB Izola. "V bolnišnici je na voljo 19 postelj za akutno bolnišnično obravnavo in štiri postelje za intenzivno terapijo," odgovarjajo na vprašanje o razpoložljivosti kapacitet za covidne paciente.

Trenutno se v bolnišnici zaradi koronavirusa zdravi skupno 20 bolnikov, med okuženimi pacienti, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, pa so tudi cepljeni. Potek bolezni je pri slednjih lažji, "nihče ne potrebuje intenzivne nege," pojasnjujejo. S covidom-19 pa so se v izolski bolnišnici okužili tudi zaposleni, med okuženimi so tudi cepljeni. Cepljenih ali prebolevnikov je sicer med bolnišničnim kadrom 80,6 odstotkov.

Na vprašanje, kako bi trenutno situacijo na covidnem oddelku komentirali v primerjavi s prejšnjimi vali, odgovarjajo, da se zelo pozna odlična precepljenost v domovih starejših občanov (DSO), saj so do sedaj sprejeli samo enega bolnika iz DSO. "Slednji ni bil cepljen," še dodajajo. "Pred cepljenjem je bila tudi starost bolnikov bistveno višja (čez 70 let), sedaj je ta upadla na okrog 60 let. Zdravljenje je enako," še dodajajo.

Organizacija glede preverjanja pogoja PCT v izolski bolnišnici poteka v skladu z veljavnimi odloki. Izpolnjevanje slednjega preverjajo zaposleni v SB Izola. Do sedaj pri potrdilih niso zaznali nobenih kršitev v obliki ponarejenih ali pretečenih dokazil, prav tako zaradi neizpolnjevanja pogoja ni prišlo do nobenega incidenta, še poročajo. Hitri test je možno opraviti tudi v bolnišnici, cena le-tega znaša 9,5 evrov.

V kolikor pacienti ostanejo v bolnišnici več kot 48 ur, je za izpolnjevanje pogoja PCT obvezno večkratno hitro testiranje. "V tem primeru stroškov testiranja pacient ne krije sam," pravijo zaposleni. Izpolnjevanje pogoja PCT prav tako ni obvezno v primeru nosečnic pred samim porodom, še dodajajo v izolski bolnišnici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija