AKCIJA ZATIRANJA TIGRASTIH KOMARJEV V TEKU: Ključno je sodelovanje občanov in občank istrskih občin (VIDEO)

Koper

Tudi letos občine slovenske Istre v sodelovanju s komunalnimi podjetji organizirajo preventivno akcijo zatiranja ličink tigrastih komarjev, ki je namenjena predvsem zmanjševanju možnosti za razmnoževanje komarja. "Ideja se je porodila z zaznavanjem problematike prenosa raznoraznih virusov s strani komarja v naših bližnjih državah, zato raje preventivno zatremo razvoj ličink," pojasnjuje Olga Kaliada z Občine Izola.

Preventivna akcija traja v obdobju, ko je komarjev največ, od aprila do oktobra. Primarno je namenjena ozaveščanju občanov in občank o preprečevanju razmnoževanja te invazivne vrste komarjev, občine pa bodo za zmanjševanje možnosti razmnoževanja komarjev na javni infrastrukturi, ki omogoča nastajanje stoječih voda, uporabile sredstvo Aquatain. Štiri občine slovenske Istre bodo organizirale nanašanje sredstva na javne površine, ob tem pa poudarjajo, da je ključno sodelovanje občanov, ki lahko sredstvo nanašajo v stoječe vode na svojih zasebnih zemljiščih

Sredstvo Aquatain na vodni gladini ustvari film, ki preprečuje dihanje in razvoj komarjevih ličink ter polaganje jajčec. Ne obremenjuje okolja in ni škodljivo za ljudi, živali, rastline ter druge organizme. Priporočljivo ga je nanašati večkrat. Razvojni krog od jajčeca do odraslega osebka komarja namreč spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti pa le od 6 do 8 dni.

Ključno je sodelovanje občanov

Tigrasti komarji so slabi letalci, preletijo le nekaj sto metrov, zato je še posebej pomembno, da se akciji zatiranja njihovega razmnoževanja s preventivnim ravnanjem pridružijo tudi občani. Zelo pomembno je, da izvajajo aktivnosti, ki preprečujejo nastanek gojišč. Veliko lahko naredijo že s tem, da ne puščajo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, pnevmatik in drugih majhnih posod, saj stoječa voda predstavlja idealno gojišče za komarje. Tudi voda, ki se nabira na ponjavah, napihljivih vodnih igračah, v žlebovih, sodih in rezervoarjih, je idealno okolje za njihov razvoj. Redno je treba skrbeti za čiščenje vodnjakov in ribnikov, še bolj priporočljiva pa je uporaba sredstva Aquatain.

"Zadostuje že ena kapljica v lončkih, kjer se zadržuje voda, komar namreč potrebuje zelo malo tekočine za razvoj," še pojasnjuje Olga Kaliada. Sredstvo Aquatain je brezplačno dostopno preko komunalnih podjetij, ki podeljujejo 50-mililitrske ampule, te pa zadostujejo tudi za več let uporabe. Gre za neškodljivo sredstvo, zato lahko občani z vodo, v katero je primešan Aquatain, brez bojazni zalivajo tudi zelenjavo.

Da je sredstvo učinkovito, je pokazal tudi monitoring, ki so ga izvedli raziskovalci na Famnitu. Tigrasti komarji so sicer invazivna tujerodna vrsta v Sloveniji, kamor so se preselili s pomočjo človeka. Poleg tega, da so nadležni, pa lahko prenašajo tudi različne viruse. Kot pojasnjuje dr. Katja Kalan s Famnita, igrajo tigrasti komarji zelo pomembno vlogo pri prenosu virusa čikungunja in denga. Sposobni so tudi prenosa virusa zahodnega Nila in virusa zika.

Tigrasti komarji so se po svetu najverjetneje razširili s pomočjo rabljenih pnevmatik. Samice komarjev namreč vanje odložijo ličinke in s tem ko gume potujejo na drugi konec sveta, z njimi potujejo tudi ličinke, bube ali že razviti komarji. Da do razširjanja komarjev ne bi prišlo, istrske občine pozivajo občane k uporabi sredstva Aquatain. "Menimo, da je najpomembnejše, da se občani v čim večjem številu priključijo akciji in sledijo pravilom, saj le tako lahko zatremo razvoj komarjev na našem območju," zaključuje Olga Kaliada.