AKCIJA EN HIBRID, ENO DREVO: Naravni park Svetilnika je bogatejši za pet pinij (FOTO, VIDEO)

Izola

Naravni park na območju Svetilnika v Izoli je od danes bogatejši za pet pinij, ki so jih zasadili na pobudo izolskega Avto Centra Jereb v sklopu projekta En hibrid, eno drevo, ki ga je v Sloveniji spodbudilo podjetje Toyota Adria. Projekt temelji na zamisli, da se za vsako prodano hibridno vozilo Toyota zasadi eno drevo. S posaditvijo dreves so nadomestili pred nekaj leti odstranjene, v neurju močno poškodovane pinije, so sporočili iz Avto Centra Jereb.

Pri simbolični zasaditvi dreves se je otrokom in zbranim pridružil tudi izolski župan Danilo Markočič, ki podpira zeleno pobudo.

V projektu so sodelovali še Komunala Izola ter okoli 40 otrok in šolarjev iz Vrtca Morje Izola in Osnovne šole Vojke Šmuc iz Izole, pobudo pa je podprla tudi Občina Izola. Skupno sodelovanje programa Ekošola, družbe Toyota Adria in pooblaščenih prodajalcev povezuje otroke in mlade z deležniki iz njihovega lokalnega okolja pri skrbi za gozdove, spodbuja njihovo trajnostno upravljanje, spoštovanje gozdne dediščine ter izobražuje in opozarja na pomen varovanja gozdov.

Izvajanje projekta je izolski Avto Center Jereb uspel prenesti z regijskega na lokalno območje in ga povezati s projektom Izola, zeleno mesto, ki ga je med letoma 2016 in 2018 izvajala Komunala Izola. Projekt En hibrid, eno drevo temelji na zamisli, da se v zameno za vsako prodano hibridno vozilo Toyota zasadi drevo. Cilj projekta pa je bila dodatna ozelenitev mesta in skrb za nadomestno zasaditev za vsako odstranjeno, poškodovano ali obolelo drevo.

Direktor Komunale Izola Denis Bele

Direktor Komunale Izola Denis Bele je ob dogodku povedal, da to pobudo povezujejo z usmeritvami iz projekta Izola, zeleno mesto. Slednjega so z zasaditvijo več kot 64 prvotno predvidenih dreves zaokrožili v letu 2018. "Na ta način pa nadaljujemo aktivnosti, usmerjene v dodatno ozelenitev Izole," je dejal. 

V pogovoru za Regional je Bele izpostavil še, da so želeli na ta način "odgovoriti na večkratna namigovanja, da neupravičeno odstranjujemo drevesa. S tem projektom smo želeli predstaviti argumente, razloge, kdaj pride do odstranitve drevesa. To je ponavadi ob neurjih, ko drevesa ogrožajo varnost ljudi ali ko so bolna. Dokazati smo hoteli tudi bilanco, da vsako odsekano drevo nadomestimo z novim," je pojasnil. Kot je dodal, so v sklopu projekta ozelenitve Izole izbrali nabor ustreznih avtohtonih in nealergenih dreves. 

Direktor Avto Centra Jereb Izola Andrej Jereb

Direktor Avto Centra Jereb Izola Andrej Jereb je v pogovoru za Regional poudaril, da Toyota ni samo pionir pri hibridni tehnologiji in najbolj prodajan avtomobil na svetu, ampak uresničuje tudi svojo družbeno odgovornost na vseh nivojih, s številnimi akcijami po svetu. Na nacionalnem nivoju je ena takih akcij En hibrid, eno drevo, katere pobudnik v Izoli je bil prav Avto Center Jereb.

"Kot lokalno podjetje, ki je ponosno, da deluje na obalnem področju, smo želeli lokalizirati akcijo in danes naredili prvi korak v tej smeri, ki seveda ne bo zadnji. Na takšen način želimo prispevati k našemu okolju, da bo bolj urejeno, bolj zeleno, bolj čisto. Vsi lastniki hibridnih vozil že sami po sebi prispevajo k čistejšemu zraku z manj izpuščenimi emisijami in mi kot podjetje to vračamo s tem, da še dodatno zasajujemo ta drevesa. Mislim, da bo to spodbudilo tudi ostale, da se vključijo in pripomorejo k lepši, boljši družbi, predvsem pa odnosom," je namen projekta opisal Jereb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  23 .05. 2019 ob  17: 54
pohvalno in vzpodbuda za ostale, da nehajo samo sekat, ampak tudi kaj zelenega posadit