AIRBNB NI PLAČAL DAVKOV: Italijansko tožilstvo mu je zaseglo 779 milijonov evrov

Svet

Milansko javno tožilstvo je spletno platformo za kratkoročno oddajo nepremičnin Airbnb obtožilo, da med letoma 2017 in 2021 ni plačevala davkov za kratkoročno oddajanje stanovanj, ki znaša 21 odstotkov. Zaradi davčnih utaj je sodišče v ponedeljek zvečer naročilo, da se Airbnb zaseže 779 milijonov evrov.

Enotni davek za oddajanje stanovanj je Italija po poročanju nemške tiskovne agencije dpa uvedla leta 2017.

Spletna platforma je uvedbo davka takrat izpodbijala, vendar je Sodišče EU decembra lani zavrnilo njene argumente za neplačilo davka in potrdilo, da mora Airbnb od italijanskih deležnikov pobrati davke in jih nakazati državi.

Javno tožilstvo meni, da so prihodki od davkov v petih letih znašali 3,7 milijarde evrov.

"Prepričani smo, da smo delovali skladno z zakonom in bomo naše pravice tudi uveljavljali," je, kot navaja dpa, odziv podjetja povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Trenutna italijanska vlada sicer namerava v prihodnosti davek z 21 odstotkov dvigniti na 26 odstotkov, s čimer želi zmanjšati pomanjkanje stanovanj v večjih mestih, gnečo, ki jo povzročajo turisti, in znižati visoke cene najemnin. Številni lastniki nepremičnin zaradi donosnosti svoja stanovanja namreč raje oddajo turistom preko platform, ko je Airbnb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija