Air Serbia: prvi let v Ljubljano decembra

Potovanja

Air Serbia, naslednica srbske letalske družbe Jat Airways, je začela s pripravami na spremembe v floti, ki jih bodo uvedli z letošnjo zimo. Med drugim so že začeli oglaševati zaposlitvene možnosti za pilote na airbusih A319 in A320, vodstvo Jata pa je odobrilo plačilo depozita za prvih pet airbusov A319. Prvi let v Ljubljano naj bi sledil decembra.

Predstavniki Jata in letalske družbe iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways so v začetku avgusta v Beogradu podpisali sporazum o strateškem partnerstvu. Etihad bo imel v skupni družbi 49-odstotni delež. Družba bo letela pod imenom Air Serbia, ki naj bi vsa dovoljenja regulatorjev dobila do začetka septembra, poroča spletni portal EX-YU Aviation News.

Medtem se že pripravljajo na modernizacijo flote - dotrajane boeinge 737-300 bodo po 28 letih počasi nadomestili z airbusi A319, v floti pa bodo letela še letala francosko-italijanskega proizvajalca ATR. Vodstvo Jata je že odobrilo plačilo depozita za prvih pet airbusov A319, kar bo družbi omogočilo uvajanje novih destinacij.

Do konca leta nameravajo uvesti linije v Abu Dabi (27. oktobra), Banjaluko in Prago (1. decembra) ter Bukarešto in Ljubljano (9. decembra). Linije v Budimpešto, Bejrut, Kairo, Varno, Kijev, Sofijo in Varšavo bodo uvedli nekoliko kasneje, ko bodo dobili dodatne airbuse A319. Skupaj naj bi jih dobili deset. Prvi airbus A319 v floti Air Serbia naj bi sicer poletel 27. oktobra v Moskvo.

Srbski prevoznik je najprej napovedal, da bo prvi let v Ljubljano opravil 27. oktobra. Na Aerodromu Ljubljana so za STA danes potrdili, da so od Jata prejeli spremenjeno najavo za letenje na ljubljansko letališče v letošnji zimski sezoni. Prvi let naj bi, kot omenjeno, opravili 9. decembra, v Ljubljano pa naj bi leteli sedemkrat tedensko.

Na liniji Ljubljana-Beograd sicer leti tudi Adria Airways. Prvi mož slovenskega letalskega prevoznika Mark Anžur je v nedavnem pogovoru za STA dejal, da neposrednega vpliva na Adrio Airways zaradi Air Serbia zaenkrat ne pričakujejo.