Agrokor za delnico Mercatorja ponuja tretjino manj

Hrvaški Agrokor, v lasti Ivice Todorića, je po informacijah Dnevnika konzorciju prodajalcev Mercatorja poslal novo ponudbo za nakup slovenskega trgovca. Namesto 120 evrov naj bi zdaj za delnico Mercatorja ponujal le še 80 evrov, v zameno za nižjo kupnino pa naj bi bil pripravljen Mercator dokapitalizirati z okoli 225 milijoni evrov.

Kot v današnji izdaji navaja časnik, bi se za Agrokor po novi ponudbi - to je konzorciju prodajalcev poslal prek nizozemskega svetovalca ING - prevzem Mercatorja podražil za okoli 75 milijonov evrov, a bi sredstva, ki bi jih namenil za dokapitalizacijo, dejansko povečala vrednost njemu samemu.

Znižal bi se neto finančni dolg skupine Mercator, in sicer na okoli 740 milijonov evrov, kar predstavlja 6,5-kratnik načrtovanega letošnjega dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA).

Z znižanjem nakupne cene in hkratno dokapitalizacijo Mercatorja bi si Todorić zagotovil, da bi še pred objavo javne prevzemne ponudbe obvladoval okoli 75 odstotkov, skupaj z delnicami v lasti skupine Unicredit in hrvaških pokojninskih skladov pa skoraj 90 odstotkov Mercatorja.

So prejeli novo Agrokorjevo ponudbo?

Ali so prejeli novo Agrokorjevo ponudbo, v NLB časniku niso želeli odgovoriti, po neuradnih informacijah Dnevnika pa naj bi bili za predsednika uprave banke Janka Medjo novi pogoji Agrokorja sprejemljivi.

Medtem ko bi banke prek dokapitalizacije dobile vrnjen tudi del posojil Mercatorju, bi družbe iz skupine Pivovarna Laško za svoj četrtinski delež prejele kar 35 milijonov evrov nižjo kupnino. Tudi po prodaji Mercatorjevih delnic bi skupino Pivovarna Laško še vedno bremenilo za kar okoli 250 milijonov evrov posojil, prodaja Mercatorja po nižji ceni pa bi še dodatno oklestila njihov kapital in znižala pričakovano kupnino za Radensko, ki je solastnica Mercatorja.

V prvotnem prodajnem sporazumu med Agrokorjem in Mercatorjevimi lastniki iz junija lani je kupnina za delnico določena fiksno in je ni več mogoče spremeniti.

Prav zaradi tega se zastavlja vprašanje, ali v Agrokorju s spremembo ponudbe ne iščejo zgolj izgovora za umik svoje ponudbe. Če bi lastniki zavrnili Agrokorjevo novo ponudbo, bi se namreč Todorić lahko skliceval, da pogoji finančne reorganizacije skupine Mercator zanj niso sprejemljivi. Posledično bi se lahko iz boja za nakup Mercatorja umaknil brez plačila kakršne koli pogodbene kazni, podobno kot je storil že pred dvema letoma, še piše Dnevnik.

Agrokor se tokrat za Mercator poteguje drugič

Za nakup 53-odstotnega deleža je že dobil zeleno luč slovenskega regulatorja trga, srbski varuh konkurence je koncentracijo med Agrokorjem in Mercatorjem odobril pogojno, medte pa postopek na Hrvaškem še poteka.

V zadnjem času so se namreč okrepila ugibanja, da utegne Agrokor odstopiti od nakupa Mercatorja, saj da za prevzem nima zagotovljenih sredstev. Sredi decembra lani so v Agrokorju sicer dejali, da so optimistični glede končne sklenitve transakcije.

Deli novico:

Saitko |  09 .01. 2014 ob  16: 29
Agrokor se zaveda da drugega kupca za Mercator ne bo, ker ne verjamem, da bi lahko kakšen tujec prišel še in dejansko kupil Mercator v takšnem stanju kot je trenutno. Stvari gredo samo še na slabše, zato bi bilo dobro da se Mercator čimprej proda da si ne delamo še večje zgube kot je trenutno. Pogrešali dejansko trgovin ne bomo, ker že sedaj so na pol prazne, ponudba slaba, cene pa visoke. Slovenske izdelke bomo lahko itak še naprej lahko kupovali v Tuševih trgovinah, kjer imajo itak boljšo ponudbo in pa nižje cene. Na sploh se mi zdijo stvari pri Tušu dosti boljše in pa cenejše!