AGRARIA NI ODDALA PONUDBE ZA DELEŽ V ADRIAFINU: Odsvetovali so jim odvetniki

Koper

V petek se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup Istrabenzovega 50-odstotnega deleža v družbi Adriafin. Zaenkrat ni znano, koliko ponudb je prispelo, saj v Istrabenzu do zaključka prodajnega postopka zadeve ne komentirajo. Nekoliko presenetljivo pa ponudbe ni oddala kmetijska zadruga Agraria.

Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi, se že nekaj let trudi prodati svoj delež v Adriafinu. Ta je pomemben zlasti zato, ker ima družba v lasti 77,7 odstotka Vinakopra. Najpomembnejša vinska klet na tem območju na skupno desetih legah premore 590 hektarjev vinogradov v vinorodnem okolišu Slovenske Istre.

V Istrabenzu so danes za STA na vprašanje o prispelih ponudbah in nadaljnjem prodajnem postopku skopo odgovorili, da prodajni postopki še potekajo in jih zato ne morejo komentirati. Kot so spomnili, prodajo omenjenega deleža sicer veleva tudi sporazum o finančnem prestrukturiranju Istrabenza.

Med interesenti za oddajo ponudbe je bila tudi kmetijska zadruga Agraria iz Kopra, ki že ima v lasti slabih 21 odstotkov Vinakopra, njeno izraženo namero o nakupu Istrabenzovega deleža pa so pred dnevi v izjavi za javnost podprli tudi vsi štirje župani občin v slovenski Istri.

Zato je nekoliko presenetila današnja informacija direktorja Agrarie Roberta Fakina, da niso oddali ponudbe. Pred iztekom roka so namreč pregledali dokumentacijo in se posvetovali z odvetniki "in dva odvetnika, specialista v korporativnem pravu, sta nam odsvetovala, da bi se prijavili," je pojasnil.

Dokumenti, ki so jih pregledali, namreč ne zagotavljajo takojšnjega prevzema Adriafina, saj bo pri končni odločitvi zraven več subjektov. Fakin je ob tem zatrdil, da imajo namen iti v nakup, ko bodo zadeve razjasnjene. Sicer pa ostajajo "suvereni lastniki 21 odstotkov Vinakopra", poleg tega pa bodo s svojim članom v nadzornem svetu še naprej konstruktivni ter izkoriščali sinergije med družbama.

V medijih se kot enega najresnejših ponudnikov za nakup Istrabenzovega deleža v Adriafinu sicer omenja še Klet Brda, ki je oddala ponudbo že leta 2016, ob zadnjem neuspešnem poskusu prodaje.

Fakin sicer upa, da bo predkupno pravico uveljavila Luka Koper, ki je druga solastnica Adriafina. Članica uprave Luke Koper Irma Gubanec je na novinarski konferenci v četrtek na vprašanje o tej možnosti odgovorila, da bodo počakali na zaključek postopka na Istrabenzovi strani, nakar bo Luka "pretehtala vse možnosti, ki jih s tem v zvezi ima".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  04 .03. 2019 ob  13: 55
Verjetno se niso dodatno uskladili vsi (12) obalni podzupani.... pa potem se Senior ni upal kar skocit.
Olgo Franco |  04 .03. 2019 ob  13: 54
Se dobro, oziroma sama sreca, da so imeli podporo vseh 4 obalnih zupanckov... svetla prihodnost torej... nevem laj bi bilo sele ce nebi bili usklajeni :)))