AFRIKA KAO "DALEKO OGLEDALO" JUGOSLAVIJE: Predavanje, ki bo potekalo v ponedeljek v Kopru

Koper

Inštitut za zgodovinske študije ZRS Koper vabi na predavanje dr. Nemanje Radonjića 'Afrika kao "daleko ogledalo" Jugoslavije', ki bo potekalo v ponedeljek, 29. aprila, ob 18.00 (z možnostjo spremljanja prek spleta) v Centru humanističnih znanosti ZRS Koper.

Začetek sodelovanja Jugoslavije z globalnim jugom v zgodnjih petdesetih letih je botroval tudi nastanku novih povezav – političnih, gospodarskih, vojaških, kulturnih, izobraževalnih.

Jugoslavija je prek odnosov z afriškimi postkolonialnimi družbami in državami dobila priložnost, da preverja projekcije svoje moči, enotnost, ustreznost lastne poti v socializem in načela neuvrščenosti.

Obenem pa je vse to ustvarilo tudi nove probleme, s katerimi se je bilo potrebno spoprijeti in ki so v zadnjem času predmet novih znanstveno-raziskovalnih obravnav, o čemer bo tekla tudi beseda v pričujočem predavanju.

Dr. Nemanja Radonjić je docent na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Beogradu in znanstveni sodelavec na Inštitutu za novejšo zgodovino Srbije. Je avtor monografije 'Slika Afrike u Jugoslaviji' (INIS, 2023).

Za spremljanje predavanja prek spleta se prijavite na naslov: oskar.opassi@zrs-kp.si.

Predavanje bo potekalo v srbskem jeziku in je organiziran v okviru projekta J6-50187 'Biti evropski in protikolonialen: utopični realizem jugoslovanskega neuvrščenega internacionalizma'.

Deli novico: