AFERA ZAŠČITNE OPREME: Celoten vrh ministrstva naj bi bil seznanjen, da je ventilator neprimeren; to je odgovor Počivalška

V oddaji Tarča Televizije Slovenija so včeraj nadaljevali z razčiščevanjem očitkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Večinoma se je pogovor vrtel okoli dobave medicinskih ventilatorjev, svojo vlogo pa sta pojasnila tudi državna sekretarka Jelka Godec in prvi mož policije Anton Travner. Ključno vprašanje, ki so ga izpostavili, je bila ustreznost ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet.

Jelka Godec

V elektronskem sporočilu, naslovljenem na tedaj še poslanko SDS Jelko Godec, državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Aleša Cantaruttija, desno roko gospodarskega ministra Andrejo Potočnik in ministra Zdravka Počivalška 17. marca, je namreč zapisano, da je bil celoten vrh ministrstva seznanjen z mnenjem zdravnikov, da je ventilator, ki ga ponuja podjetje Geneplanet, neprimeren.

Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. "Jaz sem to povedal, napisal in za tem stojim," je dejal. Tako je bil presenečen, da so te ventilatorje naročili, saj je njihova skupina od 90 ventilatorjev kar 13 drugih ocenila za zelo primerne. V strokovni skupini sta bila še zdravnika Marko Noč in Primož Gradišek.

Zdravko Počivalšek

"Ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, četudi niso bili mercedesi, ampak golfi"

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zatrjeval, da so ventilatorje tega podjetja že pred tem kupili tako v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana kot v celjski bolnišnici. Na Knafljeve ugotovitve pa minister odgovarja, da "stroka ni en zdravnik". Tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je pojasnila, da iz vladnega poročila o nabavi opreme izhaja, da je "imel ta ventilator še eno drugo strokovno mnenje". Kot je poudaril minister, so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi. Po besedah Knaflja pa so enega izmed naročenih ventilatorjev v UKC Ljubljana prejeli in preizkusili na samo enem neproblematičnem bolniku, nato pa ga spravili v skladišče.

Direktor Geneplaneta Marko Bitenc vztraja, da so njihovi ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. V podjetju povezave s politiko zavračajo in trdijo, da so zaradi medijskega pojavljanja utrpeli gospodarsko škodo.

Počivalšek je sicer pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, je še poročala Tarča.

Ponudba Geneplaneta najdražja od vseh

Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja od vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do sedaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220, so navedli v oddaji.

V njej je gostoval tudi v. d. direktorja policije Anton Travner, ki je pojasnil svoj klic na zavod za blagovne rezerve. Dejal je, da je dobil obvestilo, da se dogaja nekaj, kar bi lahko povzročilo nepopravljivo škodo za Slovenijo, zato je to preveril. Uslužbenec zavoda Ivan Gale mu je poslal celo vrsto elektronskih sporočil, ki jih je posredoval kriminalistični policiji. "Preverila je okoliščine in ugotovila, da v tistem konkretnem primeru ni znakov kaznivih dejanj. Ravnal sem popolnoma po svoji vesti in takoj, nobenih navodil in obvestil od politike nisem dobil," je dejal prvi mož policije.

Ivan Gale

V zvezi s sklepanjem poslov s posredniki je Godčeva včeraj pojasnila, da neposredno sklepanje poslov v času izbruha pandemije ni bilo možno, saj se je trg zaprl. Med drugim je Kitajska s 16. marcem centralizirala nabave in, kot je dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, ni bilo ministra, ki bi lahko v tistem času s klicem neposredno uredil nakup zaščitnih mask. Godčeva je bila sicer v zgodbo z nabavami vpeta še kot poslanka - kot je pojasnila včeraj, jo je minister za zdravje "prosil za pomoč kot bodočo državno sekretarko".

Nekateri niso dobili niti odgovorov na ponudbe

V oddaji so poročali tudi, da se je nanje obrnilo več dobaviteljev, ki so ponudili zaščitne maske po nižji ceni od tistih, s katerimi so bili nazadnje sklenjeni posli, in da nekateri od teh niso niti dobili odgovorov na ponudbe. Obrambni minister Matej Tonin je ob tem pojasnil, da se je vladna delovna skupina pri presoji ponudb ravnala po času prejema in po resnosti ponudbe, pri čemer pa so imele prednost tiste s krajšimi dobavnimi roki. Skupina je pregledala tudi po 80 ponudb na dan, več pa fizično ni mogoče, je dejal. Tonin je včeraj tudi izzval Galeta, naj pove, ali sta ali on ali njegova mama posredovala pri njem, da bi bilo za nabavo zaščitne opreme izbrano podjetje Acron. V slednjem je namreč zaposlena mama obrambnega ministra. Gale mu je pritrdil, da ne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .05. 2020 ob  08: 34
edina normalna stvar bi bila, da vlada odstopi !!!!! in policija in sodstvo naredijo svojo nalogo !!!! vse ostalo je sprenevedanje in nateg !!!!!
vseved |  01 .05. 2020 ob  15: 07
Počivalšek naj se prijavi na Slovenija ima talent!
anton |  01 .05. 2020 ob  13: 58
@istrijan
... nimam kaj in koga branit, napisal sem le svoje mnenje ...
... nisem politik, nisem zdravnik, nisem iz stroke, mnenje je osebno in ne prepričujem nobenega ...
... ponavljam le dejstva iz medijev, da so druge države uporabljale enake "naprave" in ni bilo nobenih "polemik" in pritožb s strani zdravnikov, ne drugih oseb in medijev ...

Tom |  01 .05. 2020 ob  10: 46
10
anton@, večini se zdi sklicevanje na stroko razumljivo, nerazumljivo pa vsekakor kasnejše neupoštevanje stroke! Če bi pozorno poslušal, potem bi iz povedanega razbral, da omenjeni respirator ni primeren pri zdravljenju okuženih z covid-19 ! Torej, lahko da je primeren v drugih državah , vendar pri zdravljenju drugih bolezni! Prav tako ne re dati v nemar izjava in obenem pobuda dr. Knaflja, da se sooči s tli. "stroko", ki je podala drugo mnenje in obenem prepičala Počivalška, vendar je potem vnema ministra naenkrat popustila, ker bi ali bo težko našel zdravnika , ki bi oporekal zdravniku, ki je specializanz za zdravljenje virusnih bolezni! Kakorkoli, minister za gospodarstvo se je pokazal v tako slabi luči, da če bi odstopil že pred oddajo, bi bilo prepozno!
Ištrijan |  01 .05. 2020 ob  10: 10
@anton

Ti se kar brani neobranljivo!
anton |  01 .05. 2020 ob  09: 49
-17
... če jih lahko uporabljajo in so za druge države primerni, ne vem zakaj niso dobri za nas ... glede mnenja zdravnika-ov, da so neprimerni, je podobno kot je pregovor za odvetnike: 10 odvetnikov 11 različnih mnenj, odvisno od tega kdo je stranka, ki zahteva mnenje ... verjamem, da bi se lahko dobilo mnenja drugih zdravnikov, ki bi trdili, da boljših respiratorjev na tržišču ni ...
... that s all falk s ...
hribi |  01 .05. 2020 ob  09: 47
18
Janša naredi celo zmedo s tem, da ustanovi skupino, ki je sestavljena iz veliko ljudi z različnih ministrstev. Vse z namenom, da se zamegli kdo odloča in da nihče ne bo kriv. Danes se vsi nekaj vlečejo, da nimajo nič z nečednimi posli. Glava zvezda pa je Jelka. Zopet jih je Janša izigral kot otroke.
vseved |  01 .05. 2020 ob  09: 38
10
Počivalšek je kot papagaj ponavljal reševali smo življenja , opreme ne bi bilo do božiča!!