AFERA PRI JUŽNIH SOSEDIH: Zaradi napake medicinske sestre umrl bolnik

Svet

V bolnišnici v hrvaškem Čakovcu je umrl 62-letnik, ker mu je medicinska sestra po opravljeni hemodializi namesto infuzije v žilo vbrizgala medicinsko sredstvo, ki ga uporabljajo za nego bolnika po hemodializi, je včeraj sporočil direktor bolnišnice Tomislav Novinščak.

Svojci umrlega so sumljivo smrt zaradi domnevnega kaznivega dejanja neodgovornega zdravljenja prijavili na policiji v torek zvečer. O vsem so obvestili tožilstvo, ki je naložilo, da obdukcijo umrlega opravijo strokovnjaki v Zagrebu. V bolnišnici poteka tudi izredni nadzor.

Novinščak je včeraj pred novinarji zanikal, da bi 62-letnem ledvičnemu bolniku vbrizgali sredstvo za dezinfekcijo, kot so poročali nekateri mediji. Kot je pojasnil, je do napake prišlo ob koncu hemodialize, ko sledita dva postopka. Najprej ločitev bolnika od hemodialize, nato pa tudi toaleta in nega mesta aplikacije. Napačno sredstvo so uporabili po intravenozni poti v postopku, ki ga ne bi bilo treba narediti, je dejal.

Potrdil je, da je postopke izvajala ena medicinska sestra. Zanikal je navedbe medijev, da so jo suspendirali, in povedal, da je na bolniški. Ocenil je, da gre za izreden dogodek, kakršnega v bolnišnici ne pomnijo.

Fotografija je simbolična. 

Iz bolnišnice so v sredo obvestili javnost o smrti bolnika. Povedali so, da so po ugotovljeni napaki nemudoma začeli postopek reanimacije 62-letnika, a je moški umrl zaradi odpovedi več organov. Navedli so tudi, da je bil moški v samoizolaciji zaradi stika z okuženim z novim koronavirusom.

Medtem je hrvaška zbornica medicinskih sester opozorila na preobremenjenost medicinskih sester, posebej v času epidemije covida-19. Po njihovi oceni v bolnišnici v Čakovcu primanjkuje skoraj 60 medicinskih sester, so zapisali v sporočilu za javnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija