80 PREDSTAV IN ŠTIRI PREMIERE: Primorski poletni festival prinaša še obilico drugih kulturnih dogodkov

Koper

Že 28. Primorski poletni festival (PPF) se bo začel 24. junija s Prešernovim Krstom pri Savici v režiji Katje Pegan. Do konca avgusta se bo na različnih prizoriščih zvrstilo kar 80 prireditev in dogodkov, poleg krsta bodo na sporedu še tri premiere.

V Krstu pri Savici bodo igrali Mak Tepšić, Anja Drnovšček, Aleš Valič, Mojca Partljič in Rok Matek, predstava pa bo zaznamovala tudi ponovno sodelovanje z Avditorijem Portorož, saj bo premiera potekala v tamkajšnjem amfiteatru, so razkrili na današnji novinarski konferenci v Kopru. Predstavo poleg koprskega gledališča soorganizira Univerza na Primorskem.

Do konca festivala 31. avgusta se bo zvrstilo kar 80 različnih dogodkov, poleg uvodne predstave se obetajo še tri premiere: komedija Jureta Karasa Birokrati v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališča Koper, drama Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače in koprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacija Friedrich Ebert Stiftung ter monolog avtorja Simona Stephensa Stena v morju z igralcem Francescom Borchijem v produkciji Gledališča Koper.

Neva Zajc, Katja Pegan, Vanja Korenč, Tommaso Tuzzoli in Matej Sukič (od leve proti desni)

Festival tradicionalno poteka v vseh štirih istrskih občinah, katerim se letos pridružujejo še Sežana in onkraj meje Trst in Videm, je napovedal predstavnik Gledališča Koper Matej Sukič.

Pomen vključitve Sežane je poudarila tudi direktorica koprskega gledališča Katja Pegan, ki se nadeja, da bi v prihodnjem letu k sodelovanju pritegnili še bodočo evropsko prestolnico kulture, Novo Gorico. Gledališče Koper je po njenih besedah od ponovnega odprtja 12. maja odigralo že 35 predstav, kar priča o tem, "kakšna silna želja je po gledališču"

"Letošnjega PPF-ja se veselimo bolj kot marsikaterega pred njim, saj nam vrača stik z gledališčem, glasbo in plesom po predolgem času osame in spletnih ponudb. Srečni smo, ker bomo lahko abonentom odigrali predstave, saj so prav ti naši prvi in najbolj dragoceni partnerji. Prav tako se veselimo vseh gledališč: Trsta, LGL Ljubljana in Prijedora, ki bodo s svojimi predstavami bogatila naš program pod zvezdami. Umetnost naj nas združuje v večerih na naši Obali, kultura je vse, kar smo," je še dejala direktorica koprskega gledališča. 

Neva Zajc (levo) in Katja Pegan

Koordinatorka festivala Vanja Korenč je dodala, da so od januarja potekale intenzivne priprave na izvedbo PPF, ki jih je zaznamovala negotovost zaradi epidemije. "Nismo vedeli, kdaj in pod kakšnimi pogoji bomo odprli," je povedala koordinatorka. Tudi zato so pripravili več scenarijev za izvedbo festivala. 

Kot gledališka pedagoginja je nekaj besed namenila tudi novemu sklopu festivala, Pri Svetilniku v avgustu, ki bo namenjen vrtčevskim otrokom in otrokom prve triade. Ogledali si bodo lahko predstave z že znanimi zgodbami, kot je dejala bo cel teden, od 18. do 26. avgusta, "živo dogajanje". Povezali so se tudi z Zavodom Otok iz Izole, zato bodo organizirali tudi filmski večer za otroke. 

Tommaso Tuzzoli (levo) in Matej Sukič

Predsednica društva PPF Neva Zajc je omenila gostovanje Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, ki bo v sklopu festivala odigrala kar štiri predstave. Današnjega novinarskega dogodka se je udeležil tudi Tommaso Tuzzoli, programski vodja festivala Festil, s katerim Primorski poletni festival sodeluje tudi letos.

Med številnimi dogodki se v sklopu festivala tudi letos nadaljuje PPF Mladi, ki bo namenjen mladi publiki in mladim ustvarjalcem. Kot je dejal Sukič, bo ta del festivala na Verdijevi ulici "odskočna deska za malde umetnike in umetnice", želijo pa si, da bi nekoč prav tukaj gostili filmarje in gledališčnike iz širše regije. Kot je še pojasnil, bo letos poudarek tudi na plesu, med drugim pa bodo organizirali tudi javno razpravo "teorija vs. zarota", kjer bo Vesna Milek govorila z gostoma, Marcelom Štefančičem mlajšim in Alijem Žerdinom. Gostili bodo trubače, pa tudi najrazličnejše glasbenike, med drugim bodo nastopili Pantaloons, Drill in Komora kolektiv, Freedom Fighters, Dej še'n litro, DJja Boltzman in Alessio ter MC Flasher. 

Pri pripravi dveh dogodkov s koprskim gledališčem sodeluje tudi Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper. Prvi dogodek, ki se bo odvijal 1. julija na Martinčevem trgu v Kopru, bo nosil naslov Vedeti ali verjeti – resnica med znanostjo in duhovnostjo. Druga okrogla miza pa bo potekala 21. julija v prireditvenem prostoru Libertas, kjer bodo strokovnjaki iz različnih strok govorili o odnosu do zdravja po izkušnji, ki smo jo in jo še preživljamo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  15 .06. 2021 ob  21: 20
Delati PPF v tako težkih časih... izvajati program v kulturi smrtno nenaklonjenih pogojih... boriti se... boriti se... boriti se... in vedno znova, iz leta v leto za to "periferno dogajanje" izboriti tiste potrebne cekine, ki že itak gredo iz državne malhe tako hudičevo težko za karkoli v prid čemurkoli izven ljubljanskega "vsekulturnega" teritorija... in da ne izpostavljamo posebej aktualne oblasti in njenega ignorantskega odnosa do umetnosti nasploh...
MA VSAKA VAM ČAST!!! Kapo dol. Izjemni ste!
Primorci vas imamo radi. In vas MORAMO imeti radi.