8. MAREC DELA PROST DAN? Za to se zavzemajo v enem od evropskih mest

Svet

Berlin bi lahko kot prva nemška zvezna dežela uveljavil mednarodni dan žensk kot praznik in dela prost dan. Prvič bi lahko prebivalci nemške prestolnice 8. marca ostali doma že prihodnje leto, če bo deželnim poslancem uspelo še letos sprejeti ustrezen predlog, poroča nemški časnik Zeit.

Poslanski skupini Levice in socialdemokratov (SPD) v deželnem parlamentu sta že pred dnevi podprli idejo o prazniku, posvečenem ženskam, sedaj pa se pridružuje še poslanska skupina Zelenih. Slednji bodo o tem uradno odločali konec tedna, a je večina praktično zagotovljena.

V poslanskem domu dežele Berlin, kjer ima večina koalicija SPD, Zelenih in Levice, bi lahko še letos obravnavali in sprejeli ustrezen predlog za uvedbo praznika. Prvi mož Berlina Michael Müller sicer meni, da bo možno praznik obeležiti že v marcu, a je opozoril, da morajo pred uvedbo rešiti še birokratske in logistične prepreke v šolah, vrtcih in javnem prometu. Prihodnje leto bo 8. marec padel na petek, če se bo uvedba praznika zavlekla, pa bo ta leta 2020 tako ali tako na dela prost dan v nedeljo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Žiga |  23 .11. 2018 ob  17: 21
Tako je prav
muffa |  23 .11. 2018 ob  08: 00
tako je prav !!!! in ukinit verske praznike !!!!
Justino |  22 .11. 2018 ob  12: 48
Prav, pod pogojem da 40.mučencev -prav tako razglasijo za praznik !