780 MILIJONOV EVROV ZA TANKE? Začeli so z zbiranjem podpisov za referendum

Slovenija

Stranki Levica in SD bosta danes začeli zbirati 2500 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega referenduma o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko (SV), ki ga je v petek sprejel DZ. Za razliko od koalicije, ki je rešitvi naklonjena, večji del opozicije trdi, da v času zdravstvene krize nikakor ni čas za obsežno naložbo v vojsko.

DZ je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih od 2021 do 2026 potrdil z 48 glasovi za in 36 proti. Zakon predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine. Po oceni obrambnega ministrstva bo tako SV v prihodnjih šestih letih razpolagala z okoli 300 milijoni evrov več, kot je bilo predvideno doslej. Obenem pa zakon zagotavlja možnost dolgoročnejšega načrtovanja investicij, saj presega dveletni proračunski okvir.

V štirih opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levici in SAB so zakonu nasprotovali, ker bi po njihovih navedbah v času epidemije covida-19 morala biti prioriteta vlade vlaganje v blaženje zdravstvene, socialne in gospodarske krize, in ne v vojsko. Vendar pa sta aktivno zbiranje podpisov za začetek referendumskih postopkov napovedali le Levica in SD.

Rok za zbiranje 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov je sedem dni. Če je podpisov dovolj, predsednik DZ nato razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Vlada je DZ sicer že predlagala sprejem sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten. Ministrstvo za obrambo je to podkrepilo s pridobljenim pravnim mnenjem. A če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, koordinator Levice Luka Mesec napoveduje, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  21 .11. 2020 ob  19: 10
koji k....nam bodo tanki na ozemlju gor-dol ? jaz bi, če že, kupu heliče !?
kokodek |  21 .11. 2020 ob  12: 02
toninu in sns je božja volja narekovala nakup orožja, janez nima kaj, ker je božji namestnik na zemlji, ostali verniki pa so bogaboječeklečeče ovce