70 LET OSREDNJE KNJIŽNICE SREČKA VILHARJA KOPER: Niz dogodkov pričenjajo z obiskom Gorana Vojnovića

Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je v novo leto vstopila polna zagona in svežih zamisli. Letos namreč praznuje jubilejno 70. obletnico delovanja slovenskega javnega knjižničarstva v našem mestu. V počastitev visoke obletnice pripravljajo niz različnih dogodkov. Prvi bo na vrsti že v sredo, 20. januarja 2021, ob 17. uri, ko bodo v okviru natečaja Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo v goste povabili Gorana Vojnovića.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja je knjižnica z bogatim programom in tradicijo. Poleg osnovne knjižnične dejavnosti namreč sooblikuje kulturno dogajanje tako na območju Mestne občine Koper kot tudi širše. Tako se bodo tudi v letošnjem, jubilejnem letu, trudili in vam ponudili nove vsebine, ki krepijo in dvigajo bralno kulturo. Izpostaviti velja uspešne projekte, ki jih bodo v sodelovanju s številnimi partnerji razvijali in nadgrajevali tudi v prihodnje – spletni portal dobreknjige.si, bralna akcija Primorci beremo, Knjižnica na plaži, bralno tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko in mnogi drugi.

Niz dogodkov v poklon 70-letnemu delovanju knjižnice

V koprski knjižnici bodo letos nadgradili projekt Soba Alojza Kocjančiča, v okviru katerega pripravljajo zanimiv program za šole. Osnovnošolci in dijaki bodo ob obisku Sobe Alojza Kocijančiča skozi delovne naloge spoznavali duhovnikovo in pesnikovo bogato literarno ter kulturno zapuščino, ki je izjemnega pomena tako za naš istrski kot tudi širši slovenski prostor.

Nadgradili in uredili bodo tudi knjižno zbirko v Zaporih Koper in s spletno platformo MLOL poskrbeli, da bodo knjige prišle do vseh uporabnikov italijanske manjšine. Zagnali bodo tudi triletni projekt bralne značke Leggiamo con Tunnellina Alfabeti v italijanskem jeziku, ki bo namenjen učencem italijanskih osnovnih šol obalnih občin.

Med novimi projekti zagotovo izstopa projekt Berimo z dojenčkom, s katerim bodo splošne knjižnice obalno-kraškega območja skušale ozaveščati starše in jih spodbuditi, da svojim dojenčkom berejo že v zgodnjem obdobju njegovega razvoja. Prizadevali si bodo doseči zlasti vse tiste, ki še nimajo izoblikovanih bralnih navad in ne obiskujejo knjižnic.

Še dodatno bodo obogatili domoznansko zbirko in pripravili dve razstavi. Prva bo na spletni strani knjižnice in spletnih platformah Facebook in Instagram dostopna od 1. do 14. februarja, ko vam bodo razkrili najbolj dragocene in zgodovinsko izjemno pomembne knjige, ki jih hranijo, v oktobru pa se bodo z razstavo in simpozijem poklonili v Kopru rojenemu italijanskemu zdravniku in izumitelju Santoriu Santoriu (1561–1636).

K druženju ob dobri knjigi vabi novi Bralni klub Berivka z Diano Pungeršič. Zakaj Berivka? Berivko poznamo kot zgodnjo spomladansko solato in prav tak je tudi bralni klub, svež, navihan, kot so navihano zaviti solatni listi, hkrati pa beseda spominja na branje in posledično nabiranje svežih uvidov v naravo človeka in sveta okoli nas. Z Diano boste tako že 13. januarja ob 18.30 lahko odstrli tančice pisanega sveta kratkih zgodb, zbranih v nagrajeni knjigi Kar noč dopušča, ki jo je napisal malteški pisatelj Pierre J. Mejlak.

Poleg naštetega v letošnjem letu pripravljajo nov literarni natečaj za mlade, ki so ga s pomočjo glasovanja na socialnih omrežjih Knjižnice poimenovali Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo.  K projektu so pristopili še Kulturno društvo Gajbla, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Gimnazija Koper, Srednja tehniška šola Koper in Ekonomska gimnazija Koper. Natečaj bo potekal med 20. januarjem in 1. septembrom. V natečaju bodo lahko sodelovali vsi, stari med 15 in 25 let. Kratke zgodbe bodo pisali na temo Po poti v prihodnost. V okviru projekta bodo v koprski knjižnici izvedli štiri delavnice kreativnega pisanja in kreativnega branja, ki bodo potekale 2. in 3. februarja oziroma 9. in 10. februarja ob 17. uri po videopovezavi. Vsi, ki se želite delavnic udeležiti, se prijavite na elektronski naslov po.poti.ustvarjalnosti@gmail.com. 

Natečaj Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo in niz dogodkov ob praznovanju obletnice v knjižnici pričenjajo v sredo, 20. januarja 2020, ob 17. uri, ko bodo v goste povabili Gorana Vojnovića. Pridružili se bodo tudi dijaki Gimnazije Koper, Srednje tehniške šole Koper in Ekonomske gimnazije Koper, ki bodo pod mentorstvom profesorjev Jelice Maraž, Alena Mesarića, Adrijane Kocjančič in Mojce Butinar Mužina pisatelju postavili nekaj vprašanj. Nenazadnje te dni v okviru letošnje mature berejo prav njegov s kresnikom nagrajeni roman Figa.