6,9-ODSTOTNA INFLACIJA, DRAŽJA TUDI HRANA IN POČITNICE: Za koliko bodo poskočile cene zaradi ruskega napada na Ukrajino?

Slovenija

Slovenski BDP se je lani realno okrepil za 8,1 odstotka, potem ko se je po izbruhu epidemije covida-19 in delnem zaprtju javnega življenja v 2020 zmanjšal za 4,2 odstotka, je danes objavil statistični urad. Za 8,1 odstotka je gospodarska dejavnost okrevala tudi po desezoniranih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU. V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin februarja na letni ravni v povprečju zvišale za 6,9 odstotka, od januarskih pa so bile višje za 1,4 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevale višje cene električne energije, plina in drugih goriv. K inflaciji na mesečni ravni pa so poleg elektrike prispevali še dražja hrana in počitniški paketi.

Leto 2021 je bilo za slovensko gospodarstvo leto okrevanja po koronskem šoku v 2020, so navedli na statističnem uradu. Po prvi oceni se je BDP tako realno zvišal za 8,1 odstotka, nominalno pa za 10,9 odstotka. BDP v tekočih cenah je tako ob koncu leta dosegel 52,02 milijarde evrov.

V zadnjem lanskem četrtletju je bil BDP medletno višji za 10,4 odstotka.

Po desezoniranih podatkih se je BDP v zadnjem lanskem trimesečju na četrtletni ravni okrepil za 5,4 odstotka, medletno pa za 10,5 odstotka. V celotnem 2021 je bila rast tudi po tem merjenju 8,1-odstotna.

Lansko okrevanje je tako preseglo vse napovedi domačih in mednarodnih ustanov. Te so bile v najboljšem primeru pri okoli sedemodstotni rasti gospodarske dejavnosti.

Za letos so napovedi vse od 3,8 odstotka (Evropska komisija), pa do 5,4 odstotka Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj). Zadnje napovedi so bile že nekoliko nižje, in to predvsem zaradi negativnih učinkov rasti cen in težav v dobavnih verigah.

A dosedanje napovedi še ne vključujejo ruskega napada na Ukrajino in potencialnega šoka dogajanja na vzhodu Evrope za evropsko in globalno gospodarstvo.

Cene blaga so bile februarja v povprečju za 8,5 odstotka višje kot pred enim letom, storitve pa so se v zadnjem letu dni v povprečju podražile za 3,7 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU, je bila februarja sedemodstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 3,3-odstotna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  28 .02. 2022 ob  15: 48
Inflacija bo precej visoka, kdor ima danes 1.000€ plače bo konec leta za pokrivati iste stroške potreboval 2.000€ plače. Skratka inflacija ne bo 5-7%, ampak bo na primer pri energentih čez 100%.
KoVasJebe |  28 .02. 2022 ob  12: 11
Vsak izgovor pride lopovom prav za dvigat cene! Gamad prekleta