6,7 MILIJONA EVROV ZA DIVIDENDE INTEREUROPE? Vsi niso za tako visok znesek

Koper

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so spremenili svoj prvotni nasprotni predlog glede izplačil dividend za skupščino družbe Intereuropa, ki bo 27. avgusta. Po opozorilih Društva Mali delničarji Slovenije, da ga zaradi neskladnosti s statutom podjetja ne bodo podprli, so zdaj predvideli izplačilo posebej za prednostne delnice.

V VZMD bi od 7,9 milijona evrov bilančnega dobička za dividende še naprej namenili 6,7 milijona evrov. Za vsako od 10.657.965 prednostnih delnic zdaj predlagajo izplačilo enega centa bruto na delnico oz. skupno okoli 106.600 evrov, za vsako od 27.470.668 rednih delnic z glasovalno pravico in prednostnih delnic pa 24 centov bruto na delnico oz. skupno nekaj manj kot 6,6 milijona milijona evrov.

Preostanek bilančnega dobička v višini 1,2 milijona evrov bi ostal nerazporejen, je razvidno iz novega nasprotnega predloga, ki ga je Intereuropa objavila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V VZMD so prepričani, da je "primerno in neizogibno", da družba za delitev dividend delničarjem nameni dobršen del bilančnega dobička za lani. Prepričani so, da je družba takšnega izplačila sposobna brez negativnih posledic za načrte podjetja.

Julija se je njihov nasprotni predlog glasil zgolj, da bi za dividende namenili 6,73 milijona evrov oz. 40 centov bruto na delnico, preostanek bilančnega dobička pa bi ostal nerazporejen. V MDS so takrat napovedali, da bodo glasovali proti predlogu VZMD, ker da "ni skladen z 3. točko statuta družbe, saj ne predvideva delitve dividende in prednostnega zneska za prednostne delnice".

V MDS so sicer za skupščino vložili svoj nasprotni predlog, s katerim predlagajo, da družba od 7,9 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 3,95 milijona evrov. Za vsako od prednostnih delnic predlagajo izplačilo en cent bruto na delnico oz. skupno okoli 106.600 evrov ter za vsako od rednih delnic z glasovalno pravico in prednostnih delnic 14 centov bruto na delnico oz. skupno 3,85 milijona evrov. Preostanek bilančnega dobička v višini 3,96 milijona evrov bi ostal nerazporejen.

Vodstvo družbe, ki je v 80,89-odstotni lasti Pošte Slovenije (ta ima 68,79 odstotka navadnih in 100 odstotkov prednostnih delnic), je v sklicu skupščine predlagalo, da bilančni dobiček v celoti ostane nerazporejen.

Skupščina je bila sprva sklicana za 14. april, a so jo takrat zaradi epidemije covida-19 preklicali. Takrat je bil na dnevnem redu tudi predlog za iztisnitev malih delničarjev, ki ga v tokratnem sklicu ni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija