65-LETNICA SE JE SKRIVALA VEČ KOT 30 LET: Bivša članica teroristične organizacije se aretaciji ni upirala

Svet

Nemška policija je v ponedeljek v Berlinu aretirala nekdanjo članico levičarske teroristične organizacije Frakcija Rdeče armade (RAF), Danielo Kette, ki je bila na begu več kot 30 let. 65-letnica, ki je osumljena sodelovanja v več oboroženih ropih in poskusa umora, se aretaciji ni upirala.

Danielo Klette so nemški policisti izsledili s pomočjo namiga neimenovane osebe, ki so ga prejeli novembra lani. V ponedeljek popoldne so jo aretirali v stanovanjskem bloku v Berlinu in jo prepeljali v mesto Verden na severu države, kjer ji je sodnik odredil pripor, poroča 24 ur.

Klettejeva je imela tuji potni list z lažnim imenom, njeno pravo identiteto pa so ugotovili s pomočjo prstnih odtisov. Policija je v stanovanju zasegla strelivo, ne pa tudi orožja. Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije dežele Spodnja Saška Frieda de Vriesa preiskovalci ne vedo, kje se je Klettejeva skrivala v zadnjih letih ali koliko časa je bivala v stanovanju, v katerem so jo našli. Povedal je še, da se sprašujejo, kako lahko nekomu uspe 30 let živeti "pod zemljo".

Policija nekdanje člane teroristične organizacije Frakcija Rdeče armade išče že več let. Klettejevo, Ernsta-Volkerja Stauba in Burkharda Garwega povezujejo z 12 ropi v severni Nemčiji, ki so se zgodili med letoma 1999 in 2016, ter s poskusom umora. Preiskovalci so mnenja, da ropi niso bili politično obarvani, temveč so si osumljenci z njimi financirali svoje skrivno življenje. Trojico so leta 2020 uvrstili na Europolov seznam najbolj iskanih kriminalcev v Evropi. Nemška policija je v torek aretirala še enega moškega, a njegova identiteta še ni znana

Klettejeva je osumljena sodelovanja v šestih ropih, tožilec v Hannovru Clemens Eimterbäumer, pa je izjavil, da preiskava urada ni usmerjena v domnevna teroristična kazniva dejanja, povezana s članstvom Klettejeve v RAF, še navaja 24 ur. 

Frakcija Rdeče armade je nastala konec 60. let prejšnjega stoletja v Zahodni Nemčiji. Njeni člani so med drugim nasprotovali vietnamski vojni in kapitalističnemu sistemu. RAF je bila razglašena za teroristično organizacijo; njenim članom pripisujejo odgovornost za smrt 34 ljudi. Obstajala je do leta 1998.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija