6-LETNIKA V PAKLENICI UGRIZNIL MODRAS: Deček prijel za vejo, kjer je bila kača

Kronika

Šestletnega dečka iz Belgije je pred petimi dnevi ugriznil modras, ko se je z družino sprehajal po nacionalnem parku Paklenica. Ko so se na kratko ustavili ob reki, je deček prijel za vejo, a ni videl, da tam leži kača, nakar se je začela tekma s časom, poroča RTL.

Dečka je kača ugriznila v prst, kmalu pa se je začel počutiti slabo. Ker družina ni bila prepričana, za kakšno kačo gre, nahajali pa so se na območju brez mobilnega signala, so se vrnili do vhoda v park, kjer se nahaja postaja prve pomoči.

Oče je šestletnika vso pot nosil na ramenih in mu s tem rešil življenje. Če bi hodil sam, bi kri namreč hitreje krožila po telesu, kar bi pospešilo širjenje strupa. Dečkova mama je kačo na srečo posnela in izakazlo se je, da je šlo za modrasa.

Člani Hrvaške gorske reševalne službe (HGSS) so dečka prepeljali v zadarsko bolnišnico, kjer so mu vbrizgali protistrup. Ker pa je šlo za otroka, zdravniki niso takoj vedeli, kakšen je priporočeni odmerek, zato sta se starša nekaj časa bala za sinovo življenje. "Bilo je kot v filmu. Strup se je z mesta ugriza počasi širil in prišel do pazduhe. Če bi prišel do srca, bi umrl," je povedal za medije oče.

Dečka so nato prepeljali v splitsko bolnišnico, kjer se zdravi na oddelku za intenzivno nego. Družina upa, da se bo naslednji teden lahko vrnila v Belgijo, starša pa želita druge turiste opozoriti na nevarnost, ki se je sami niso zavedali. Poudarjajo, da nikjer niso opazili nobenih opozorilnih tabel.

Direktorica Nacionalnega parka Paklenica Natalija Andačić je za RTL Danes povedala, da so strupeni ugrizi izjemno redki. "Spomnimo se le enega primera, ko je modras v zadnjih dvajsetih letih ugriznil obiskovalca parka," je dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija