58-LETNIK IZ KOPRSKEGA ZAPORA SE BOJI IZROČITVE RUSIJI: Po aretaciji so ga mučili, za njim razpisana tiralica

Koper

Upravno sodišče je v petek zadržalo izročitev ruskega državljana Mihaila Maiorova Rusiji, poroča TV Slovenija. Ruski državljan je trenutno še vedno v koprskem zaporu na podlagi ruske mednarodne tiralice. Septembra je sicer v Sloveniji zaprosil tudi za mednarodno zaščito.

Rusko pravosodje ga išče zaradi več kaznivih dejanj - od organiziranja oborožene skupine in ilegalne preprodaje orožja do nasilnega ropa, izsiljevanja, poskusa umora in umora po naročilu. V t. i. ekstradicijskem zaporu v Kopru je že od konca julija lani.

Novembra se je zanj zavzela Globalna nevladna mreža za boj proti mučenju in drugim kršitvam človekovih pravic, imenovana Svetovna organizacija proti mučenju (OMCT). Pozvala je slovenskega premierja Marjana Šarca, naj izročitev prepreči.

V tej organizaciji navajajo, da je bil danes 58-letni Maiorov skupaj s še enim ruskim državljanom, Nikolajem Šarovom, leta 2011 aretiran in nato mučen, da je priznal očitana mu dejanja. Leta 2013 ju je porota oprostila, a je bil Šarov leta 2015 znova prijet in nato na podlagi istih obtožb obsojen na 22 let zapora. Za Maiorovom, ki se je medtem umaknil na Poljsko, kjer je od začetka leta 2015 tudi legalno živel, pa je bila izdana mednarodna tiralica.

Maiorov je bil nato julija lani prijet na mejnem prehodu Dragonja, ko se je z družino vračal iz Rovinja, navaja portal MMC. Vse odtlej pa skuša preprečiti izročitev Rusiji. Decembra lani se je z njegovim primerom ukvarjalo tudi slovensko ustavno sodišče, a je bila njegova pritožba zavržena.

Kot še navajajo na OMCT, je Maiorov 30. septembra letos v Sloveniji zaprosil tudi za mednarodno zaščito, ker da bi bil v Rusiji lahko podvržen mučenju, nepravičnemu sojenju in nepravičnemu zaporu. Organizacija je novembra zaprosila tudi za posredovanje Evropskega sodišča za človekove pravice, da zaradi omenjenega tveganja z začasno odredbo zaustavi izročitev Rusiji.

V organizaciji še dodajajo, da je Evropsko sodišče za človekove pravice že večkrat obsodilo Rusijo zaradi uporabe metod mučenja. Doslej naj bi bilo izdanih že več kot 120 tovrstnih sodb. Izročitev osebe državi, v kateri bi ga lahko doletelo mučenje in nepravični sodni procesi, pa je z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah prepovedana, poudarjajo v OMCT.

Slovenske oblasti zato pozivajo, naj ustavijo postopke izročitve Maiorova Rusiji in naj mu dovolijo, da se vrne na Poljsko ter od tam sooči z rusko mednarodno tiralico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija