47 GLASOV ZA IN 43 PROTI: Poslanci potrdili predlog novele za ureditev financiranja zasebnih šol

Slovenija

Poslanci so s 47 glasovi za in 43 glasovi proti potrdili predlog novele za ureditev financiranja zasebnih šol. Koalicijski poslanci so z njeno vložitvijo želeli uresničiti odločbi ustavnega sodišča.

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki so ga v začetku maja v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS, NSi in SMC, predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa, torej dopolnilnega pouka, podaljšanega bivanja in jutranjega varstva v zasebnih osnovnih šolah. Teh je v Sloveniji šest, javnih osnovnih šol in podružničnih šol pa je v Sloveniji 448, so v razpravi v DZ izpostavili mnogi poslanci.

Ustavno sodišče je prvič leta 2014 odločilo, da sedanji sistem, ko zasebne osnovne šole z javno veljavnim in akreditiranim programom niso enako financirane kot javne šole, neustaven. V teh letih je neslavno propadlo več predlogov za uresničitev odločitve ustavnega sodišča, ker nikoli ni bilo zadostne politične podpore nobeni od predlaganih rešitev. Z lansko dodatno ustavno odločbo pa je odločilo, da mora država 100-odstotno financirati obvezni del programa.

DZ je danes tudi večinsko podprl dopolnilo nepovezanih poslancev, s katerimi zasebnim šolam postavljajo kriterije za njihovo upravičenost do javnega financiranja. Tako morajo biti vpisane v razvid izvajalcev, vpisni pogoji morajo biti napisani tako, da zagotavljajo vpis ne glede na narodnost, spol, raso, vero itd., ali kakšno drugo okoliščino. Zasebne glasbene šole morajo, da bi pridobile financiranje, izvajati pouk najmanj treh orkestrskih instrumentov in imeti vpisanih najmanj 35 učencev. Pogoj je tudi, da morajo imeti zasebne šole zaposlenih vsaj 80 odstotkov učiteljev, potrebnih za izvedbo programa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .07. 2021 ob  17: 52
bodo tako financirane tudi šole drugih veroizpovedi in ne samo rimskokatoliške
Piero Panin |  16 .07. 2021 ob  01: 37
Da izberes studij od katerega bos dobil sluzbo je kar zakompliciran postopek.
Najprej mores vedet kaksno je trzisce in kaksne potrebe so,potem katere panoge se bodo v bodoce odprle in ali obstojecim grozi kakrsna koli prenasicenost.Kaksni trendi bodo v prihodnje in kaksna politika,nazadnje ali poklic odgovarja tvoji osebnosti.
Tako da pred studijem in po studijem si prepuscen sebi