40-LETNI KOPRČAN PIJAN PO AVTOCESTI: Trčil v odbojno ograjo, ustavil na odstavnem pasu

Kronika

V ponedeljek ob 19.12 so policisti dobili obvestilo, da je na avtocesti, malo naprej od izvoza Divača v smeri Ljubljane, osebni avto trčil v odbojno ograjo in se ustavil na odstavnem pasu. Policisti so na kraju ugotovili, da voznika ni več na kraju, kasneje pa so ga izsledili na počivališču Risnik. 40-letni Koprčan je opravil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,72 mg alkohola/l izdihanega zraka. Sledi obdolžilni predlog.

Vse fotografije so simbolične.

Včeraj popoldan so policisti v Luciji zasegli moped 19-letniku, ki je vozil s povišano hitrostjo. Na odrejenem izrednem tehničnem pregledu se je izkazalo, da moped presega dovoljeno hitrost. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 22. uri so v Marezigah policisti ustavili osebni avto. 41-letni voznik nima vozniškega dovoljenja, opravljen preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,73 mg alkohola/l izdihanega zraka. Sledi mu obdolžilni predlog, vozilo so mu zasegli.

Ob 1. uri ponoči so imeli policisti v Kopru v postopku še 48-letnega domačina, voznika osebnega avtomobila, ki nima vozniškega dovoljenja. Odredili so mu hitri test na droge, ki je bil pozitiven, odrejen mu je bil tudi strokovni pregled, ki ga je odklonil. Tudi njemu so zasegli vozilo in podali obdolžilni predlog.

Ponoči je nekdo vlomil v prodajalno v Spodnjih Škofijah in odnesel večjo količino cigaret.

Policija: "Alkohol v prometu pomeni izzvanje nevarnosti"

Vsaka odločitev voznika, da bo vozil pod vplivom alkohola je zaskrbljujoča, opozarjajo na Policijski upravi (PU) Koper. "Alkohol v prometu pomeni izzivanje nevarnosti, saj voznik vozi prepočasi ali prehitro, težko obvladuje ali spreminja smer vožnje, ne uporablja smernikov, slabše zaznava dogajanje v prometu, napačno ocenjuje razdalje, voznikove reakcije so počasne ali pa jih sploh ni," je v sporočilu za javnost zapisala tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec. Poleg tega se pojavi motnja pri ravnotežju, vidno polje pa je ožje kot pri treznem vozniku in se tudi težko prilagaja hitrim svetlobnim spremembam, je še navedla.

Posledice pitja alkohola v prometu so, poleg ogrožanja ostalih prometnih udeležencev, tudi prometne nesreče, katerih sovzrok so v največji meri tudi neprilagojena hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilni premiki z vozilom ali neupoštevanje pravil o prednosti, poudarjajo na PU Koper. "Možnost za povzročitev nesreče se v primerjavi s treznim voznikom za kar 5-krat poveča že pri 0,3 promilih alkohola (ali 0,14 mg/l), celo za 25-krat pa je ta možnost večja pri 1 promilu alkohola (ali 0,48 mg/l). Meja pitja naj bo zato pri 0,00. Vozite le trezni!" sporočajo.

V primeru, da ste uživali alkohol, volan prepustite nekomu, ki je trezen, ali uporabite javna prevozna sredstva. "Nevarno ali nezanesljivo vožnjo lahko policistom vsakdo prijavi na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200 in v prijavi sporoči čim več podatkov o vozilu, registrsko oznako, kraj in smer vožnje ter na kratko opiše ravnanja, ki povzročajo nevarnost," so pojasnili.

Deli novico: