35 LASTNIKOV BO POČISTILO INTERVENTNE POSEKE: Tisti, ki se za to niso odločili, bodo dobili del kupnine

Slovenija

Ob požaru na goriškem Krasu je bilo za zaustavitev ognjene stihije potrebno narediti več interventnih posek gozda. Les iz teh posek mora biti po uredbi poveljnika Civilne zaščiten odstranjen do 20. avgusta, saj lahko v primeru novega požara predstavlja nova žarišča. Lastniki gozdov, ki želijo sami odpeljati les, imajo za to le še teden dni časa.

Vodja Območne enote Zavoda za gozdove v Sežani Boštjan Košiček je povedal, da se je za spravilo odločilo 35 lastnikov teh gozdov na 40 parcelah.

"V primeru, da bomo videli, da so z delom že začeli in ga niso uspeli opraviti do konca, jim bomo dali lahko kakšen dan več kot do 8. avgusta. Gre večinoma za svež les ob prometnicah in ob robu naselij," je dejal.

BONUS VIDEO: Pedofili prežijo tudi na naših plažah; kako reagirati?

V primeru, da se lastniki za spravilo lesa in čiščenje interventne poseke niso odločili, bodo to namesto njih storili delavci družbe Slovenski državni gozdovi in les odpeljali v predelavo. Večina posekanega lesa bo predelana v sekance, je še povedal Košiček in dodal, da je med posekanimi drevesi veliko črnega bora, ki za kurjenje doma ni primeren. Vsebuje namreč veliko smole, ki lahko onesnaži dimnike ali celo zaneti dimniški požar.

Država bo poskrbela za spravilo in predelavo lesa, po prodaji predelanega lesa pa bodo lastniki, ki se niso odločili za samostojno spravilo, dobili del kupnine glede na velikost poseke in odpeljanih količin lesa.

S čiščenjem posek na parcelah v lasti države in občin so že začeli, predvsem ob glavnih cestah, tako da je ponekod zaradi dela gozdarjev tudi oviran promet.

Sicer pa na sežanski območni enoti Zavoda za gozdove pričakujejo posnetke pogorišča gozdov iz zraka, ki jih bodo opravila vojaška letala. To bo predstavljalo osnovo za pripravo poročila o tem, koliko gozdov je pogorelo, ter za pripravo sanacijskega načrta.

Košiček je poudaril še, da so pogoreli predvsem borovi gozdovi, nekaj je med njimi tudi različnih listavcev, ki pa se bodo lahko sami obnovili, če le niso bili preveč poškodovani.

Po prvih ocenah gozdarjev je požar uničil okoli 3600 hektarov gozdov in drugih zemljišč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija