33 PROJEKCIJ SI BOSTE LAHKO OGLEDALI BREZPLAČNO: Tudi v Izoli, Sežani in Novi Gorici

Slovenija

Začenja se Filmski teden Evrope, ki bo do 13. junija približeval raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. V 12 slovenskih mestih – Celju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Sežani, Kranju, Novem mestu, Dolenjskih Toplicah, Izoli in Slovenski Bistrici ter na Ptuju in Ravnah na Koroškem – se bo zvrstilo 33 brezplačnih projekcij.


 
Skupno bo na ogled 23 filmov, ki so vsi prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Med njimi je tudi film Bojevnica, ki je prejel letošnjo nagrado lux Evropskega parlamenta. Film Benedikta Erlingssona, ki je tudi zmagovalec 29. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe), prinaša zgodbo o pogumni ženski, ki se za ohranitev islandske narave poda v boj proti industriji aluminija.

Med drugim bodo na sporedu tudi nemško-francoski film Christiana Petzolda Transit, film Hladna vojna poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega, norveški film Utoya  22. julija režiserja Erika Poppea, ki v enem samem kadru rekonstruira teroristični napad na otoku Utoya, ter film Hiša, ki jo je zgradil Jack kontroverznega danskega režiserja Larsa von Trierja, ki gledalca vodi skozi pet najpomembnejših umorov serijskega morilca Jacka.

Filmski teden Evrope že več let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in Regijska razvojna agencija Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi kinematografi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija