30-LETNIK GROZIL, DA BO ZASTRUPIL VODO: Njegova mati trdi, da ni sposoben narediti ničesar hudega

Koper

Na koprskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje 30-letnemu Kraševcu, ki mu tožilstvo zaradi groženj z zastrupitvijo vodnega vira očita kaznivo dejanje terorizma, zaradi neprištevnosti pa predlagajo obvezno psihiatrično zdravljenje. Mati obtoženega je opisala sinove psihične težave, a dodala, da ni sposoben storiti ničesar hudega.

Tridesetletnik, doma iz Komna, je lani jeseni razposlal elektronska pisma na številne naslove policijskih enot, ministrstev, Sove, vlade, komisije za preprečevanje korupcije, specializiranega tožilstva in drugih institucij. Pri tem je omenjal manifest, v katerem je opozarjal na ranljivost kritične infrastrukture, predvsem objektov za oskrbo z vodo in vodohranov. V primeru neukrepanja pa je zagrozil, da bo zastrupil vodo v vodohranih Kraškega vodovoda, so pred dnevi poročale Primorske novice.

Kraševec, ki je v priporu v mariborski enoti forenzične psihiatrije, je po navedbah časnika pred senatom koprskega sodišča prejšnji teden zatrdil, da je na ta način hotel le opozoriti na pomanjkljivo varnost. Specializirano tožilstvu pa moškemu očita kaznivo dejanje terorizma, ki pa ga je storil v stanju neprištevnosti. Zato sodišču predlaga izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi.

Na današnjem naroku je najprej pričala mati obtoženca, ki je poudarila, da je njen sin žrtev, ker je dregnil v nekaj oz. izpostavil nek problem. Priznala je sicer, da je bil sin kljub dobremu učnemu uspehu že od malih nog zelo občutljiv, ob koncu srednje šole oz. po vpisu na pravno fakulteto pa so se njegove težave stopnjevale, tako da so ga večkrat morali tudi hospitalizirati.

Ob diagnosticirani shizofreniji sin "živi v svojem svetu", vendar je po materinih besedah humanitarec, ki "niti pod razno ni sposoben česa hudega narediti". Po njenih besedah se je sinovo stanje po obisku terapij umirilo, prepričana pa je tudi, da bi lahko živel v domači oskrbi, kjer bi lahko tudi pomagal pri različnih opravilih.

Oglasil se je tudi Kraševec sam in priznal, da je v svojih megalomanskih blodnjah s svojim pisanjem pretiraval, da pa je bil njegov namen zgolj povzročiti nek premik pri vprašanju varnosti vodohranov.

Pričal je tudi bivši vršilec dolžnosti direktorja Kraškega vodovoda Peter Fabiani. Ta je zatrdil, da je po prejemu elektronske pošte, v kateri je obtoženi dodal povezavo na posnetek na portalu Youtube, na katerem nekdo vstopa v vodohran in razlaga, kako je objekt slabo varovan in kako bi lahko nekdo zastrupil vodo, obvestil policijo. Takšen posnetek ne bi smel krožiti po spletu in njegova dolžnost je bila, da opozori policijo na potrebo po umiku posnetka, je pojasnil.

Fabiani je še navedel, da bi omenjeni vodohran bilo mogoče okužiti ter da celotnega vodovodnega omrežja tako ali tako ni mogoče zaščititi. Sojenje se očitno bliža koncu, nov narok pa je predviden že to sredo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija