30 LET OD SIMBOLNEGA PADCA ŽELEZNE ZAVESE: Po Nemčiji pripravljajo številne slovesnosti

Svet

V nemški prestolnici Berlin in drugih mestih po državi bodo danes pripravili številne slovesnosti ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu. Osrednja slovesnost bo zvečer v Berlinu pred Brandenburškimi vrati. Berlinski zid, ki je 28 let delil mesto med takratno Zvezno republiko Nemčijo in Nemško demokratično republiko, je padel 9. novembra 1989.

Med letoma 1961 in 1989 je pri poskusu prečkanja Berlinskega zidu skupno umrlo najmanj 140 ljudi.

Ob današnji obletnici bo nemški predsednik Frank-Walter Steinemeir že dopoldan v Berlinu sprejel voditelje višegrajskih držav (Poljske, Češke, Madžarske in Slovaške). Sledila bo slovesnost na ulici Bernauer, ki jo je leta 1961 preko noči na polovico presekal zid in kjer so kasneje postavili osrednje spominsko obeležje. Udeležili se je bodo nemški predsednik, predsedniki višegrajskih držav ter nemška kanclerka Angela Merkel.

Osrednja slovesnost pred berlinskimi Brandenburškimi vrati se bo začela ob 18. uri z nagovorom nemškega predsednika in nemške borke za človekove pravice Marianne Birthler, ki je bila med letoma 2000 in 2011 pristojna za preiskavo zločinov tajne službe nekdanje Nemške demokratične republike Stasi.

Padec 155 kilometrov dolgega in nekaj metrov visokega Berlinskega zidu pred tremi desetletji velja za simbol padca železne zavese oziroma razpada komunističnih režimov v državah vzhodnega bloka, ki je tlakoval tudi pot združitvi Nemčij leto dni kasneje.

Pred padcem zidu se je v vzhodni Evropi leta 1989 zgodilo več pomembnih dogodkov, ključnega pomena je bila med drugim odločitev Madžarske, da na meji z Avstrijo ukine nadzorni sistem, katerega namen je bil preprečiti vsak poskus bega na Zahod. Manj kot teden dni pred padcem Berlinskega zidu so poleg tega 4. novembra 1989 v Vzhodnem Berlinu potekale največje demonstracije, na katerih je med pol milijona do milijon ljudi zahtevalo reforme in svobodne volitve.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija