2TDK PREJELA TRI PONUDBE: Izbirali bodo med 8 in 14 milijoni evrov

Koper

Družba 2TDK je na javno naročilo za gradnjo mostov in galerije Glinščica, ki bodo del nove železniške povezave, dobila tri ponudbe. Najnižja je vredna nekaj manj kot osem milijonov evrov, najvišja 14,3 milijona evrov.

Predmet javnega naročila je izvedba objektov za prečkanje doline Glinščice pri izgradnji drugega tira Divača-Koper, gre pa še za razpis v okviru pripravljalnih del za izvedbo dolgo pričakovanega in trenutno največjega infrastrukturnega projekta v državi.

Do roka, ki se je iztekel včeraj, je družba 2TDK prejela tri ponudbe. Kot so sporočili iz investitorja in koncesionarja za drugi tir, je najnižjo v višini nekaj manj kot osem milijonov evrov oddal konzorcij družb Markomark Nival, Nival invest in Ekorel. Po vrednosti ji sledi skupna ponudba Kolektorja CPG kot vodilnega partnerja in družb Riko ter Pomgrad, ki dosega nekaj manj kot 13,5 milijona evrov. Najvišjo pa je oddalo gradbeno podjetje Godina, vredna je nekaj več kot 14,3 milijona evrov.

V družbi 2TDK, ki jo je vlada ustanovila za vodenje projekta drugi tir med Divačo in Koprom in ji podelila koncesijo za upravljanje z njim, vodita pa jo Marko Brezigar in Dušan Zorko, so napovedali, da bodo zdaj izvedli preveritev vseh ponudb in postopek nadaljevali skladno z zakonom o javnem naročanju.

Izbrani izvajalec bo moral glede na razpisno dokumentacijo v štirih mesecih od uvedbe v delo za projektiranje, ki bo takoj po uveljavitvi pogodbe, izdelati projektno dokumentacijo za izvedbo, objekte pa bo moral narediti 21 mesecev od uvedbe v delo za gradnjo. Slednja bo stekla po izgradnji dostopnih cest do območja gradnje.

Projekt drugega tira tako po korakih prehaja proti fazi glavnih gradbenih del. Kolektor CPG in Euroasfalt trenutno gradita dostopne ceste, ključno za prehod v glavno fazo pa bo zaprtje finančne konstrukcije. Pomemben mejnik za to bo odločanje odbora direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) prihodnji teden o 250 milijonov evrov vrednem posojilu za drugi tir. Če glavni operativni organ EIB posojilu ne bo prižgal zelene luči, naj bi ta sredstva 2TDK zagotovil s posojili komercialnih bank. Finančna konstrukcija mora biti za črpanje nepovratnih sredstev EU zaprta do konca maja.

Ko bo projekt prešel v glavno gradbeno fazo, bodo po napovedih 2TDK sledili razpisi za predore, dva viadukta, izvedba zgornjega ustroja tirov in tirnih naprav, električne vozne mreže, elektronapajalno postajo Črni Kal, elektro strojno opremo, signalnovarnostne naprave, telekomunikacijske naprave, omrežje GSM-R, video nadzor, varovanje ter napajanje, izvajanje geološke in geomehanske spremljave za čas gradnje, izvajanje zunanje kontrole kvalitete in izbiro koordinatorja za varnost in zdravje pri delu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .05. 2019 ob  16: 48
Razumljivo, da bodo izbrali tisto za 14 milijonov!!