29-LETNIK UMRL ZARADI PREDOZIRANJA S KOFEINOM: Zaužil količino, ki ustreza 200 skodelicam kave

Kronika

Osebni trener in oče dveh otrok iz Anglije, 29-letni Tom Mansfield, je umrl zaradi prevelikega odmerka kofeina, potem ko je po nesreči pogoltnil količino, ki ustreza 200 skodelicam kave, je poročal BBC.

29-letnik je v trgovini s prehranskimi dodatki kupil 100-gramsko vrečko kofeinskega dodatka v prahu. Priporočeni odmerek kofeina v prahu, ki ga ljubitelji fitnesa pogosto uporabljajo za izboljšanje telesne zmogljivosti, je med 60 in 300 miligrami.

Toda Mansfieldova digitalna tehtnica je imela začetno težo 2 grama, v izdelku pa ni bilo merilne žličke. Osebni trener je zato napačno izračunal količino in zaužil 5 gramov kofeina v prahu, je razkrila kasnejša preiskava. 

Obdukcija je pokazala, da je imel na liter krvi 392 miligramov kofeina. Za primerjavo, navadna kava povzroči 2 do 4 miligrame kofeina na liter krvi, kar pomeni, da je zaužil količino, ki ustreza 200 skodelicam kave, piše BBC.

Do nesreče je prišlo 5. januarja lani. Kmalu zatem, ko je moški popil kofeinski odmerek, se je pričel grabiti za prsi in pritoževati, da mu srce bije hitreje, nekaj minut pozneje mu je iz ust začela uhajati pena. Reševalci so ga oživljali 45 minut, a mu niso mogli več pomagati.

Deli novico: