250 DOMAČINOV ZADKOVIĆU: "Dokler ne bo vzpostavljena komunalna infrastruktura, gradnje stolpičev ne bomo podprli"

Piran

Piranska občina namerava v zaselku Gorgo, v Parecagu, zgraditi štiri stolpiče s 24 stanovanji. Nekateri domačini imajo ob tem pomisleke, zato so se s pisnim predlogom obrnili na piranskega župana Đenia Zadkovića, od katerega pričakujejo, da bo prvenstveno uredil ustrezno komunalno infrastrukturo, severno obvoznico in parkirišča. Predvsem pa menijo, da stanovanja za mlade družine bolj spadajo na Košto, kot je predvideval že prvotni načrt piranske občine.

Pred dnevi je piranski župan Đenio Zadković želel z objavo na Facebooku odgovoriti na, kot navaja, pogosto zastavljena vprašanja o novih stanovanjih v piranski občini. Kot je zapisal Zadković, so želeli lansko leto predstaviti projekt Košta z 22 stanovanji, a so prebivalci Sečovelj želeli najprej imeti zgrajeno cesto. V izogib prometnemu kolapsu, do katerega bi najverjetneje prišlo v času gradnje.

Na piranski občini so zato poiskali novo lokacijo in Zadković je na Facebooku pred dnevi predstavil projekt izgradnje štirih stolpičev s 24 stanovanji, v izmeri po 65 kvadratnih metrov, v Parecagu.

Kot je dodal Zadković, se je s predsednikom KS Sečovlje, Denisom Fakinom, dogovoril, da v najkrajšem možnem času projekt predstavijo krajanom. Piranska občina je v ta namen v letošnjem proračunu namenila za pridobitev dokumentacije 45.000 evrov. Vendar nekateri domačini niso s tem zadovoljni.

Ker epidemiološke razmere ne dopuščajo združevanj, so se nekateri prebivalci zaselka Gorgo v Parecagu in Sečovelj združili v peticiji in dopisu, ki so ga posredovali Zadkoviću. Kot so zapisali, predlagajo najprej ureditev komunalne infrastrukture.

Cesti od nekdanje trgovine Žigante tartufi proti vrtnariji Ruzzier Černe in enosmerna cesta proti osnovni šoli ter vrtcu Sečovlje, je potrebno razširiti, urediti pločnike in opremiti z ulično razsvetljavo, so zapisali.

Ob neurjih se soočajo s poplavljanjem omenjene enosmerne ceste, najbolj kritičen pa je predel v naselju Gorgo, ob nekdanji italijanski osnovni šoli, naslov Parecag 149 in okoliške hiše. V času poplav je cesta neprevozna, zato je potrebna tudi ureditev odvoda meteornih vod.

Na idejnem načrtu pogrešajo parkirna mesta, ki jih je – kot zagotavljajo – že sedaj premalo. Ob glavni cesti pri gostilni Mama Marička predlagajo, da se uredijo parkirna mesta tako za domačine kot obiskovalce.

Kot nujno potrebno navajajo izgradnjo severne obvoznice, saj je cesta skozi Sečovlje že sedaj preobremenjena, stanovalci novih stolpičev pa jo bodo še dodatno obremenili.

Glede navedenih 45.000 evrov za pridobitev dokumentacije, domačini združeni v civilno iniciativo predlagajo, da se prerazporedijo in porabijo za nujna dela pri komunalni infrastrukturi. Dokler le ta ne bo vzpostavljena, gradnje stolpičev ne nameravajo podpreti.

Menijo pa tudi, da je izgradnja stolpičev s stanovanji za mlade družine bolj primerna na Košti. Občina ima že pridobljeno gradbeno dovoljenje, že predvidena v prostorskem aktu in implementirana v prostor je tudi že severna obvoznica.

Pod predlog se je podpisalo 250 domačinov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija