25-LETNICA PRETIRAVALA S KREMO PROTI BOLEČINAM: Zaradi te snovi bi lahko prišlo do odpovedi organov!

Trendi

Ker je pretiravala z lokalnim anestetikom oziroma s kremo proti bolečinam, je 25-letnici kri pomodrela. Benzokain, ki je v kremi, je blokiral prenos kisika po krvi, zaradi česar lahko pride do odpovedi organov in do smrti, poroča Daily Mail.

Da bi ublažila zobobol, je 25-letna Newyorčanka pred spanjem uporabila celo tubo kreme proti bolečinam, ki vsebuje benzokain. Zjutraj je zob resda ni bolel, počutila pa se je še dosti slabše. Ni mogla dihati, nohti so na robovih pomodreli, na koži je imela modre madeže. Odšla je na urgenco, kjer so ugotovili, da ji je kri čez noč pomodrela. Prišlo je do methemoglobinemije, pri kateri oksidira hemoglobin v krvi in se zato ne more vezati na kisik.

Zmožnost krvi, da prenaša kisik do organov in po telesu je zmanjšana, to pa lahko privede do odpovedi organov in tudi do smrti.

Normalna raven kisika v krvi je med 95 in sto odstotkov, pri 25-letnici pa je bila le 67 odstotkov. Ženska je dobila zdravilo, ki stimulira kri, da prenaša kisik po krvi in ji je kmalu bilo bolje.

Kot še poroča Daily Mail, je potrebna previdnost pri uporabi lokalnih anestetikov, med katere spada benzokain. Podobna reakcija je mogoča tudi pri nekaterih vrstah antibiotika, ki vsebuje večje količine nitrita, ki se uporablja v mesni industriji za izboljšanje kvalitete mesa.

V Ameriki so do sedaj zabeležili 319 primerov methemoglobinemije, trije primeri so se končali s smrtjo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija