24 UR ČASA ZA ODDAJO PONUDB: Ministrstvo hiti z nakupom pol milijona hitrih antigenskih testov

Slovenija

Ministrstvo za zdravje kupuje pol milijona hitrih antigenskih testov za diagnostiko novega koronavirusa po ceni največ pet evrov za kos. K javnemu naročilu v vrednosti do 2,5 milijona evrov so v sredo popoldne povabili 27 dobaviteljev, ki imajo 24 ur časa, da pripravijo ponudbo danes do 16. ure, je prvi poročal spletni portal 24ur.com.

Na ministrstvu so potrdili, da razpis poteka, podrobnosti pa niso razkrivali. Na popoldanski vladni novinarski konferenci jih bo predstavil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Razpis so objavili na portalu javnih naročil, gre pa za postopek s pogajanji brez predhodne objave iz razloga nujnosti, so pojasnili. Že v naslednjem tednu namreč načrtujejo začetek množičnega testiranja za zaposlene v kritični infrastrukturi. Seznam razpoložljivih ponudnikov, ki bi lahko zagotovili ustrezne teste in so jih na ministrstvu povabili k oddaji naročila, je pripravila strokovna delovna skupina za področje hitrih testov.

Ponudnik bo do prihodnjega petka moral dobaviti 150.000 testov, preostalih 350.000 pa naj bi tedensko dobavljali do konca decembra, so na ministrstvu potrdili poročanje 24ur.com. Morebitni ponudniki morajo predložiti tudi prospekte in dokumentacijo, ki potrjuje, da testi izpolnjujejo tehnične zahteve, ter predračun. Najpozneje do ponedeljka morajo dostaviti brezplačen vzorec testa. Ministrstvo zahteva menično zavarovanje posla v višini 10 odstotkov od vrednosti posla.

Antigenski testi so testi, s katerimi določajo sestavine mikroorganizmov v vzorcih. Zasnovani so na različnih principih, zato so njihove analitske zmogljivosti zelo različne. Pri teh testih prisotnosti virusa ne določajo tako, da bi pomnoževali virusne gene, ki so morebiti prisotni v vzorcu, kot to počnejo pri molekularnem oz. testiranju PCR, ampak uporabijo umetno izdelana protitelesa in z njimi iščejo virusne delce pri bolniku. Prednost teh testov je predvsem hitrost, saj je rezultat znan v nekaj minutah. Vendar se na račun hitrosti izgubi zanesljivost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija