2,3 MILIJONA EVROV ZA NOVO ŠOLO NA ŠKOFIJAH: Takšen je načrt (FOTO)

Koper

V teh dneh so se začele prve aktivnosti za gradnjo nove Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah. Za projekt je Mestna občina Koper dobila nekaj več kot 2,3 milijona evrov nepovratnih državnih sredstev, na gradbeno dovoljenje pa še čaka. Če bo šlo vse po načrtih, bodo učenci v klopi nove šole sedli v šolskem letu 2022/2023, so sporočili z občine.

Mestna občina Koper je te dni objavila dve javni naročili. S prvim išče izvajalca preureditve Dvorane Burja v nadomestne prostore za učence od 5. do 9. razreda, zainteresirani se lahko prijavijo do 28. maja. Do 2. junija pa pričakujejo ponudbe za izvedbo rušitve OŠ Oskarja Kovačiča Škofije. Če bo Upravna enota Koper pravočasno izdala gradbeno dovoljenje, bi rušitvena dela lahko začeli že sredi poletja.

Vodstvo šole in občina sta medtem uskladila možnosti poteka pouka v času gradnje šole. Prvi in drugi razredi bodo pouk obiskovali v župnišču, tretji in četrti v prostorih krajevne skupnosti, učenci od petega do devetega razreda pa bodo imeli pouk v športni dvorani Burja, kjer bo občina uredila nadomestne prostore. V tem času bodo športniki, ki so doslej uporabljali dvorano, športne aktivnosti izvajali v šotoru, ki ga bo občina postavila v neposredni bližini, in preostalih dvoranah v občini.

Novo šolo na Škofijah so sicer projektirali v biroju Studio.a+v, ki ga je občina izbrala z javnim natečajem. Projekt predvideva terasasto in stopničasto obliko objekta, ki bo skladen z obstoječim športnim igriščem in prilagojen okoliški gradnji. Del glavnega vhoda bo tudi nova knjižnica z možnostjo javne rabe za krajane, ki doslej te možnosti na Škofijah niso imeli.

Heterogenost prostorov bo bogatila ustaljen šolski ritem. Pogled iz učilnic bo orientiran na zaščitene zunanje prostore, ki bodo zaokrožili celotno sliko in dvignili kakovost pouka, saj bodo ponudili alternativni prostor za učenje. V sklopu investicije bo občina poskrbela tudi za novo prometno ureditev okolice šole, ki bo omogočila varno in tekoče odvijanje prometa ter varen prihod otrok tako v šolo kot v vrtec.

Groba ocena naložbe znaša 10,5 milijona evrov. Mestna občina Koper je za projekt uspešno kandidirala na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu, država pa bo projekt sofinancirala z nepovratnimi sredstvi v višini nekaj več kot 2,3 milijona evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija