200.000 EVROV ZA SOFINANCIRANJE ZAŠČITE PRED VPLIVI PRISTANIŠČA: Kdo bo na prednostni listi?

Koper

Mestna občina Koper je prejela 72 vlog na letošnji razpis za sofinanciranje ukrepov za omilitev motečih vplivov pristaniške dejavnosti v mestnem jedru. Približno 200.000 evrov, ki jih v ta namen prispeva Luka Koper, bodo namenili za zamenjavo oken, izolacijo zidov in streh, namestitev klimatskih naprav in podobne posege, so sporočili z občine.

Prednostno listo upravičencev bodo oblikovali do sredine maja, upravičence z nepopolnimi vlogami pa bo strokovna komisija pozvala k dopolnitvi, so napovedali na občini. Med prijavljene na razpis bodo razdelili 200.000 evrov, ki so za to predvideni v letošnjem občinskem proračunu, in sredstva, ki jih niso porabili v preteklih dveh letih.

Sredstva so namenjena za ukrepe, ki odpravljajo oziroma zmanjšujejo vplive pristaniške dejavnosti na okolje in zdravje ljudi ter kulturno dediščino. Upravičenec lahko dobi nepovratna sredstva v višini 50 odstotkov stroškov naložbe. Socialno šibki občani so upravičeni do povračila vseh stroškov. Najvišji znesek sofinanciranja je 17.000 evrov.

Javni razpis je občina objavila v začetku februarja. Prijavili so se lahko prebivalci širšega območja mestnega jedra. Skoraj dve tretjini prošenj so vložili prebivalci stavb v pasu med pristaniščem ter Cankarjevo oziroma Kidričevo ulico. Preostale prihajajo s širšega območja, ki ga omejujeta cesta Zore Perello Godina in Ferrarska ulica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Capodistria |  14 .04. 2023 ob  08: 16
Socialno šibkim občanom močan hrup in prašni delci očitno škodujejo več, kajti nekateri posamezniki smo v najožjem območju dobili že trikrat zavrnjeno vlogo zaradi premalo doseženih točk.