20 LET OD DNEVA, KI JE SPREMENIL VES SVET: 11. september 2001 ne bo nikoli pozabljen

Svet

Ameriški predsednik Joe Biden je na predvečer 20. obletnice terorističnih napadov na ZDA 11. septembra Američane pozval k enotnosti, češ da je to njihova "največja krepost". Danes bo s soprogo Jill Biden obiskal vsa tri prizorišča tragedij, ki so globoko zaznamovale ZDA.

"V dneh, ki so sledili 11. septembru 2001 smo vsepovsod videli junaštvo, na pričakovanih in nepričakovanih krajih. Videli smo tudi nekaj vse preveč redkega: resničen občutek narodne enotnosti," je dejal. "Enotnost ne pomeni, da moramo verjeti v isto stvar, moramo pa imeti temeljno spoštovanje in vero drug v drugega in v ta narod," je Biden dejal v šestminutnem posnetku iz Bele hiše, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Priznal je, da so se po napadih pojavile tudi "temnejše sile človeške narave - strah in jeza, zamera in nasilje do muslimanskih Američanov". A država si po njegovem prepričanju ne sme dovoliti, da bi bila razdeljena. "Enotnost je to, kar nas dela, kar smo - Amerika v svoji najboljši različici," je dejal.

Joe Biden

11. septembra 2001 je ZDA in ves svet pretresla serija terorističnih napadov. Teroristi Al Kaide so ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. Umrlo je 2977 ljudi.

Odgovornost za napade je takoj prevzela teroristična mreža Al Kaida pod vodstvom Osame bin Ladna. Teroristi so se izučil za pilote, nato pa z noži za lepenko ugrabili letala ter jih usmerili proti tarčam.

ZDA so se odzvale z vojno proti terorizmu in konec leta 2001 napadle Afganistan, ker so talibani tam gostili Al Kaido. Osamo bin Ladna so ameriške posebne enote v Pakistanu izsledile in usmrtile šele maja 2011.

Po 11. septembru 2001 so bili povsod po ZDA uvedeni izjemni varnostni ukrepi, po vsem svetu pa so se zaostrili pregledi potnikov pred vstopom na letalo.

Dvajseta obletnica napadov 11. septembra poteka v senci umika ameriških in zavezniških vojakov iz Afganistana, kjer so takoj oblast znova prevzeli talibani.

Biden bo danes obiskal vsa tri prizorišča napadov. Največja slovesnost bo tudi tokrat v New Yorku, kjer je bilo največ žrtev. Umrlo je 2753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi. V Pentagonu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji pa 40.

"Poklanjamo se vsem tistim, ki so tvegali in dali svoja življenja v minutah, urah, mesecih in letih po tem," je v posnetku še sporočil Biden.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  11 .09. 2021 ob  13: 38
Dajte to nakladat vasim babicam! bla bla bla
Pjero Panin |  11 .09. 2021 ob  09: 24
Med tem je bla vojna dol v Siriji,Izraelu,se nizje dol...mi pa ne bomo pozabili nikoli 11 septembra